Witam mam problem z takim zadaniem liczę na pomoc.
\(\displaystyle{ \left\{\begin{array}{l} 2x+y+t=2\\y+t=0\\2x+3z+t=-1\\4x+2y+4z+t=6 \end{array}}\)
Zapisać w postaci macierzowej
Zapisać w postaci macierzowej
Ostatnio zmieniony 12 sty 2011, o 10:20 przez warka501, łącznie zmieniany 1 raz.
Zapisać w postaci macierzowej
Na lekcji robiliśmy proste przykłady np :
x+y=3
y-x=2
i to co jest na dole zamienialiśmy było potem -x+y=2 i wyliczaliśmy z tego x i y.
Nie rozumiem jak mam to zapisać jako macierz i potem wyliczyć z tego x,y,t,z.
x+y=3
y-x=2
i to co jest na dole zamienialiśmy było potem -x+y=2 i wyliczaliśmy z tego x i y.
Nie rozumiem jak mam to zapisać jako macierz i potem wyliczyć z tego x,y,t,z.
-
- Użytkownik
- Posty: 170
- Rejestracja: 30 lis 2010, o 23:37
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: POLSKA
- Podziękował: 5 razy
- Pomógł: 8 razy
Zapisać w postaci macierzowej
\(\displaystyle{ \left|\begin{array}{cccc}2&1&0&1\\0&1&0&1\\2&0&3&1\\4&2&4&1\end{array}\right|\left\begin{array}{cccc}2\\0\\-1\\6\end{array}\right|}\)
I skorzystać z metody eliminacji Gaussa.
Są tu tylko wpisane równania, a ostatnia kolumna to wyrazy wolne.
I skorzystać z metody eliminacji Gaussa.
Są tu tylko wpisane równania, a ostatnia kolumna to wyrazy wolne.