Przemienność mnożenia macierzy. Ciekawy przykład
-
- Użytkownik
- Posty: 21
- Rejestracja: 2 gru 2010, o 20:41
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Strzelin
- Podziękował: 2 razy
Przemienność mnożenia macierzy. Ciekawy przykład
Dana jest macierz \(\displaystyle{ A=\left[\begin{array}{cc}1&1\\0&1\end{array}\right]}\). Znajdź wszystkie macierze \(\displaystyle{ B=\left[\begin{array}{cc}x&y\\z&t\end{array}\right]}\), aby spełniały warunek: \(\displaystyle{ A \cdot B=B \cdot A}\)
Do dzieła:
\(\displaystyle{ \left[\begin{array}{cc}1&1\\0&1\end{array}\right] \cdot \left[\begin{array}{cc}x&y\\z&t\end{array}\right]=\left[\begin{array}{cc}x&y\\z&t\end{array}\right] \cdot \left[\begin{array}{cc}1&1\\0&1\end{array}\right]}\)
Co daje nam następującą równość:
\(\displaystyle{ \left[\begin{array}{cc}xz&yt\\z&t\end{array}\right]=\left[\begin{array}{cc}x&xy\\z&zt\end{array}\right]}\)
I mamy układ równań:
\(\displaystyle{ \begin{cases} x=xz\\xy=ty\\z=z\\zt=t\end{cases}}\)
którego rozwiązaniem jest:
\(\displaystyle{ \begin{cases} x=0\\t=0\\z=dowolne\\y=dowolne\end{cases}}\)
Wszystko fajnie, gdyby nie sprawdzenie np.
\(\displaystyle{ \left[\begin{array}{cc}1&1\\0&1\end{array}\right] \cdot \left[\begin{array}{cc}0&4\\3&0\end{array}\right]=\left[\begin{array}{cc}0&4\\3&0\end{array}\right] \cdot \left[\begin{array}{cc}1&1\\0&1\end{array}\right]}\)
\(\displaystyle{ \left[\begin{array}{cc}3&4\\3&0\end{array}\right] \neq \left[\begin{array}{cc}0&4\\3&3\end{array}\right]}\)
Gdzie się zgubiłem?
Do dzieła:
\(\displaystyle{ \left[\begin{array}{cc}1&1\\0&1\end{array}\right] \cdot \left[\begin{array}{cc}x&y\\z&t\end{array}\right]=\left[\begin{array}{cc}x&y\\z&t\end{array}\right] \cdot \left[\begin{array}{cc}1&1\\0&1\end{array}\right]}\)
Co daje nam następującą równość:
\(\displaystyle{ \left[\begin{array}{cc}xz&yt\\z&t\end{array}\right]=\left[\begin{array}{cc}x&xy\\z&zt\end{array}\right]}\)
I mamy układ równań:
\(\displaystyle{ \begin{cases} x=xz\\xy=ty\\z=z\\zt=t\end{cases}}\)
którego rozwiązaniem jest:
\(\displaystyle{ \begin{cases} x=0\\t=0\\z=dowolne\\y=dowolne\end{cases}}\)
Wszystko fajnie, gdyby nie sprawdzenie np.
\(\displaystyle{ \left[\begin{array}{cc}1&1\\0&1\end{array}\right] \cdot \left[\begin{array}{cc}0&4\\3&0\end{array}\right]=\left[\begin{array}{cc}0&4\\3&0\end{array}\right] \cdot \left[\begin{array}{cc}1&1\\0&1\end{array}\right]}\)
\(\displaystyle{ \left[\begin{array}{cc}3&4\\3&0\end{array}\right] \neq \left[\begin{array}{cc}0&4\\3&3\end{array}\right]}\)
Gdzie się zgubiłem?
Ostatnio zmieniony 12 sty 2011, o 00:16 przez mobopx, łącznie zmieniany 1 raz.
- Lorek
- Użytkownik
- Posty: 7150
- Rejestracja: 2 sty 2006, o 22:17
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Ruda Śląska
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 1322 razy
Przemienność mnożenia macierzy. Ciekawy przykład
No w tym na początku. Nie zastanowiło cię to, że masz składniki typu \(\displaystyle{ xy}\), których nie powinno być? No chyba, że znasz jakąś inna definicję mnożenia macierzy
-
- Użytkownik
- Posty: 21
- Rejestracja: 2 gru 2010, o 20:41
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Strzelin
- Podziękował: 2 razy
Przemienność mnożenia macierzy. Ciekawy przykład
No właśnie nie. Dla mnie to jest logiczne, chodzi o to żeby zrobić układ równań i z niego wyliczyć dla jakich \(\displaystyle{ x,y,z,t}\) będzie spełniony ten warunek.
A mnożenie jak każde inne:
Pierwsze mnożenie:
\(\displaystyle{ \left[\begin{array}{cc}1 \cdot x+1 \cdot z&1 \cdot y+1 \cdot t\\0 \cdot x+1 \cdot z&0 \cdot y+1 \cdot t\end{array}\right]=\left[\begin{array}{cc}xz&yt\\z&t\end{array}\right]}\)
Ja widze tylko taki sposób żeby to rozwiązać. Jak ktoś ma inny to chętnie wysłucham bo nie wiem gdzie jest błąd
Acha tutaj był mój błąd w przepisywaniu, może dlatego Ci się nie zgadzało, już poprawiłem ale nadal nic to nie daje...
A mnożenie jak każde inne:
Pierwsze mnożenie:
\(\displaystyle{ \left[\begin{array}{cc}1 \cdot x+1 \cdot z&1 \cdot y+1 \cdot t\\0 \cdot x+1 \cdot z&0 \cdot y+1 \cdot t\end{array}\right]=\left[\begin{array}{cc}xz&yt\\z&t\end{array}\right]}\)
Ja widze tylko taki sposób żeby to rozwiązać. Jak ktoś ma inny to chętnie wysłucham bo nie wiem gdzie jest błąd
Acha tutaj był mój błąd w przepisywaniu, może dlatego Ci się nie zgadzało, już poprawiłem ale nadal nic to nie daje...
mobopx pisze: Co daje nam następującą równość:
\(\displaystyle{ \left[\begin{array}{cc}xz&yt\\z&t\end{array}\right]=\left[\begin{array}{cc}x&xy\\z&zt\end{array}\right]}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 21
- Rejestracja: 2 gru 2010, o 20:41
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Strzelin
- Podziękował: 2 razy
Przemienność mnożenia macierzy. Ciekawy przykład
Tak jest, zgadza się teraz.
\(\displaystyle{ \left[\begin{array}{cc}x+z&y+t\\z&t\end{array}\right]=\left[\begin{array}{cc}x&x+y\\z&z+t\end{array}\right]}\)
Rozwiązanie układu równań:
\(\displaystyle{ \begin{cases} x=0\\t=0\\z=0\\y=dowolne\end{cases}}\)
Sprawdzenie:
\(\displaystyle{ \left[\begin{array}{cc}1&1\\0&1\end{array}\right] \cdot \left[\begin{array}{cc}0&3\\0&0\end{array}\right]=\left[\begin{array}{cc}0&3\\0&0\end{array}\right] \cdot \left[\begin{array}{cc}1&1\\0&1\end{array}\right]}\)
\(\displaystyle{ \left[\begin{array}{cc}0&3\\0&0\end{array}\right] \neq \left[\begin{array}{cc}0&3\\0&0\end{array}\right]}\)
Miałem wcześniej zadanie dla jakich \(\displaystyle{ x,y,z,t}\) macierz \(\displaystyle{ A ^{2}=0}\)
Identyczna metoda i tam zrobiłem dobrze z dodawaniem. A to oznacza że pora spać
Dzięki za pomoc
\(\displaystyle{ \left[\begin{array}{cc}x+z&y+t\\z&t\end{array}\right]=\left[\begin{array}{cc}x&x+y\\z&z+t\end{array}\right]}\)
Rozwiązanie układu równań:
\(\displaystyle{ \begin{cases} x=0\\t=0\\z=0\\y=dowolne\end{cases}}\)
Sprawdzenie:
\(\displaystyle{ \left[\begin{array}{cc}1&1\\0&1\end{array}\right] \cdot \left[\begin{array}{cc}0&3\\0&0\end{array}\right]=\left[\begin{array}{cc}0&3\\0&0\end{array}\right] \cdot \left[\begin{array}{cc}1&1\\0&1\end{array}\right]}\)
\(\displaystyle{ \left[\begin{array}{cc}0&3\\0&0\end{array}\right] \neq \left[\begin{array}{cc}0&3\\0&0\end{array}\right]}\)
Miałem wcześniej zadanie dla jakich \(\displaystyle{ x,y,z,t}\) macierz \(\displaystyle{ A ^{2}=0}\)
Identyczna metoda i tam zrobiłem dobrze z dodawaniem. A to oznacza że pora spać
Dzięki za pomoc
- Lorek
- Użytkownik
- Posty: 7150
- Rejestracja: 2 sty 2006, o 22:17
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Ruda Śląska
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 1322 razy
Przemienność mnożenia macierzy. Ciekawy przykład
No ja bym powiedział, że rozwiązaniem jest
\(\displaystyle{ \begin{cases}z=0\\x=t\\y\in\mathbb{R}\end{cases}}\)
\(\displaystyle{ \begin{cases}z=0\\x=t\\y\in\mathbb{R}\end{cases}}\)