Witajcie,
Czy komuś chciałoby się sprawdzić wynik takiego zadania?
Znajdź współrzędne wektora [-2, 4, 7] w dowolnie wybranej bazie przestrzeni wektorowej:
\(\displaystyle{ V = \left\{ \left[ x-5y,x+y,2x+y\right]:x,y \in R \right\}}\)
Moim zdaniem współrzędne to [3,1], czy mam rację?
Przestrzenie wektorowe. Sprawdzenie rozwiązania
-
- Użytkownik
- Posty: 30
- Rejestracja: 3 lis 2010, o 22:51
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 5 razy
Przestrzenie wektorowe. Sprawdzenie rozwiązania
nie jestem w tym za mocny, ale wydaje mi się, że chodzi o to że skorzystałem z takiego zbioru (bazy?):
\(\displaystyle{ \left\{ \left[ 1,1,2\right], \left[ -5,1,1\right] \right\}}\)
\(\displaystyle{ \left\{ \left[ 1,1,2\right], \left[ -5,1,1\right] \right\}}\)