liniowa niezależność wektorów

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
Awatar użytkownika
Hondo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 307
Rejestracja: 22 lut 2010, o 02:17
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 51 razy
Pomógł: 14 razy

liniowa niezależność wektorów

Post autor: Hondo »

Proszę o sprawdzenie poniższych przykładów:

zad. Zbadać liniową niezależność wektorów:

a) {[1,2],[-1,1]}

\(\displaystyle{ \left|\begin{array}{ccc}1&2\\-1&1\end{array}\right|=1+2=3}\)

odp. Wektory nie są zależne (nie są współpłaszczyznowe)

b) {[1,2,3],[0,1,2],[2,-1,0]}

\(\displaystyle{ \left|\begin{array}{ccc}1&2&3\\0&1&2\\2&-1&0\end{array}\right|=0+8+0-6+2-0=4}\)

odp. Wektory nie są zależne (nie są współpłaszczyznowe)

c) {[1,0,1],[2,-1,0],[3,-2,-1]}

\(\displaystyle{ \left|\begin{array}{ccc}1&0&1\\2&-1&0\\3&-2&-1\end{array}\right|=1+0-4+3-0-0=0}\)

odp. Wektory są zależne (są współpłaszczyznowe)


Czy w tym zadaniu o to chodzi? Trzeba obliczyć wyznacznik?


Z góry dzięki za pomoc i pozdrawiam
lambu22
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 170
Rejestracja: 30 lis 2010, o 23:37
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: POLSKA
Podziękował: 5 razy
Pomógł: 8 razy

liniowa niezależność wektorów

Post autor: lambu22 »

Jest to jeden ze sposobów, ew. mozna z definicji. tzn.
\(\displaystyle{ \alfa \vec{a}+\beta \vec{b}+\gamma \vec{c}= \vec{0}}\)
Ale Twój sposób jest jak najbardziej poprawny
ODPOWIEDZ