Pilnie proszę o pomoc.
Oto treść zadania:
Dana jest macierz postaci \(\displaystyle{ \left[\begin{array}{ccc}2&0&1\\1&-2&1\\3&2&2\end{array}\right]}\)
a) Obliczyć wyznacznik macierzy A. (wyznacznik wyszedł -4)
b) Zapisać macierz odwrotną (wyszła taka \(\displaystyle{ \left[\begin{array}{ccc}2&1&10\\2&1&-4\\2&-1&-4\end{array}\right]}\)
c) Zapisać układ równań, którego parametry przy zmiennych zawarte są w macierzy A, natomiast macierz B ma postać \(\displaystyle{ \left[\begin{array}{c}4\\3\\7\end{array}\right]}\)
wydaje mi się, że to będzie tak:
\(\displaystyle{ \begin{cases} 2x + z = 4 \\ x - 2y + z = 3 \\ 3x + 2y +2z = 7 \end{cases}}\)
lecz pewności nie mam
d) Rozwiązać układ równań z punktu (c) wykorzystując macierz odwrotną z punktu (b) <---tu nie mam pojęcia o co kaman :/
Proszę o pomoc...z góry dziękuję
Macierze na egzamin
-
- Użytkownik
- Posty: 9
- Rejestracja: 11 sty 2011, o 17:56
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: 170
- Podziękował: 1 raz
Macierze na egzamin
Ostatnio zmieniony 11 sty 2011, o 18:42 przez Althorion, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Powód: Poprawa wiadomości.
-
- Użytkownik
- Posty: 100
- Rejestracja: 15 gru 2010, o 18:01
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 17 razy
Macierze na egzamin
Masz takie równanie \(\displaystyle{ A \left[\begin{array}{c}x\\y\\x\end{array}\right] =B}\),
czyli \(\displaystyle{ \left[\begin{array}{c}x\\y\\x\end{array}\right] =A^{-1}B}\)
czyli \(\displaystyle{ \left[\begin{array}{c}x\\y\\x\end{array}\right] =A^{-1}B}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 9
- Rejestracja: 11 sty 2011, o 17:56
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: 170
- Podziękował: 1 raz