Dla jakich wartości parametru p e R

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
lampid
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 133
Rejestracja: 27 kwie 2008, o 19:19
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 17 razy

Dla jakich wartości parametru p e R

Post autor: lampid »

pomóżcie zrobić zadanie i proszę o wytłumaczenie
zad.
Dla jakich wartości parametru \(\displaystyle{ p \in R}\) układy równań liniowych
\(\displaystyle{ \begin{cases} x+y+z=0\\2x-y+pz=1 \\ x+4y-6z=p \end{cases}}\)\(\displaystyle{ \begin{cases} px+2y=4\\py-z=3 \\ px+py+z=p \end{cases}}\)

mają: a) 0 rozwiązań
b) 1 rozwiązanie
c) nieskończenie wiele rozwiązań.
Awatar użytkownika
rtuszyns
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2042
Rejestracja: 29 gru 2006, o 23:24
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Zamość
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 229 razy

Dla jakich wartości parametru p e R

Post autor: rtuszyns »

Wzory Cramera...
ODPOWIEDZ