Witam wszystkich, jak narazie żadko tu zaglądałem, ale teraz raczej to sie zmieni, ponieważ kolokwia idą na święta. Pierwsze zadanko które sprawiło mi trudności to:
Znaleźć reprezentacje macierzowe przekształcenia liniowego:
f(x)=\(\displaystyle{ \left[\begin{array}{ccc}2x_{1}+x_{3}\\x_{2}-x_{3}\end{array}\right]}\)
gdzie x=\(\displaystyle{ \left[\begin{array}{ccc}x_{1}\\x_{2}\\x_{3}\end{array}\right]}\)
Od czego mam zacząć, przez co iść... do rozwiązania? :/
reprezentacja macierzowa :o~
reprezentacja macierzowa :o~
\(\displaystyle{ \left[\begin{array}{ccc}2&0&1\\0&1&-1\end{array}\right]}\) ponieważ \(\displaystyle{ f(x)=\left[\begin{array}{ccc}2x_{1}+&0x_{2}+&1x_{3}\\0x_{1}+&1x_{2}-&1x_{3}\end{array}\right]}\)
reprezentacja macierzowa :o~
Nie zwracajcie uwagi na to co pisze, pomagam sobie przy drukowaniu ściągi
\(\displaystyle{ T=\frac{2 \pi}{T}}\)
\(\displaystyle{ T=\frac{2 \pi}{T}}\)