wykazać równość
-
- Użytkownik
- Posty: 377
- Rejestracja: 22 paź 2006, o 15:18
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 24 razy
- Pomógł: 1 raz
wykazać równość
mam wykazac taką równość (A , B to nieosobliwe macierze)
\(\displaystyle{ (AB) ^{-1} = B ^{-1}A ^{-1}}\)
jak sie za to zabrac ?
i jeszcze drugie pytanie, jak rozwiazywac rownania typu:
3*X = A*B
gdzie znam macierz A i B a nie znam macierzy X
\(\displaystyle{ (AB) ^{-1} = B ^{-1}A ^{-1}}\)
jak sie za to zabrac ?
i jeszcze drugie pytanie, jak rozwiazywac rownania typu:
3*X = A*B
gdzie znam macierz A i B a nie znam macierzy X
-
- Użytkownik
- Posty: 377
- Rejestracja: 22 paź 2006, o 15:18
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 24 razy
- Pomógł: 1 raz
wykazać równość
konkretnie jak wykorzystac ta definicje macierzy odwrotnej..
-- 11 stycznia 2011, 16:46 --
tzn. moze tak:
\(\displaystyle{ AB ^{-1} = \frac{I}{AB} , B ^{-1} = \frac{I}{B} , A ^{-1} = \frac{I}{A}}\)
ale chyba jednak nie o to chodzi..
-- 11 stycznia 2011, 16:46 --
tzn. moze tak:
\(\displaystyle{ AB ^{-1} = \frac{I}{AB} , B ^{-1} = \frac{I}{B} , A ^{-1} = \frac{I}{A}}\)
ale chyba jednak nie o to chodzi..
wykazać równość
\(\displaystyle{ X \cdot Y=I}\)
też trzeba sprawdzic. Teraz czym są \(\displaystyle{ X}\) i \(\displaystyle{ Y}\) w naszym zadaniu?
też trzeba sprawdzic. Teraz czym są \(\displaystyle{ X}\) i \(\displaystyle{ Y}\) w naszym zadaniu?