Wyznacz macierz odwzorowania
Wyznacz macierz odwzorowania
Dane jest odwzorowanie liniore \(\displaystyle{ f: \mathbb{R}^3 \rightarrow \mathbb{R}^2, f(x,y,z) = ( x+y-2z , 2x-y+z)}\).
Wyznaczyć macierz odwzorowania w bazach kanonicznych \(\displaystyle{ (1,0,0)}\),\(\displaystyle{ (0,1,0)}\),\(\displaystyle{ (0,0,1)}\) ; \(\displaystyle{ (1,0)}\),\(\displaystyle{ (0,1)}\).
Mógłby mi ktoś wytłumaczyć jak to robić ?? Bo sprawa jest dla mnie oczywista gdy mam tylko \(\displaystyle{ (1,0,0)}\),\(\displaystyle{ (0,1,0)}\),\(\displaystyle{ (0,0,1)}\), ale jak dochodzi to druga baza to nie mam pomysłu.
Z góry dzięki
Wyznaczyć macierz odwzorowania w bazach kanonicznych \(\displaystyle{ (1,0,0)}\),\(\displaystyle{ (0,1,0)}\),\(\displaystyle{ (0,0,1)}\) ; \(\displaystyle{ (1,0)}\),\(\displaystyle{ (0,1)}\).
Mógłby mi ktoś wytłumaczyć jak to robić ?? Bo sprawa jest dla mnie oczywista gdy mam tylko \(\displaystyle{ (1,0,0)}\),\(\displaystyle{ (0,1,0)}\),\(\displaystyle{ (0,0,1)}\), ale jak dochodzi to druga baza to nie mam pomysłu.
Z góry dzięki
Ostatnio zmieniony 9 sty 2011, o 01:47 przez xanowron, łącznie zmieniany 2 razy.
Powód: Niepoprawnie napisany kod LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z http://matematyka.pl/178502.htm .
Powód: Niepoprawnie napisany kod LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z http://matematyka.pl/178502.htm .
-
- Użytkownik
- Posty: 1996
- Rejestracja: 20 maja 2008, o 15:14
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa/Stalowa Wola
- Podziękował: 42 razy
- Pomógł: 247 razy
Wyznacz macierz odwzorowania
No, a jakbyś miał jedną bazę podaną to jakbyś to policzył?
@edit
Kolego, zapraszam tutaj 28951.htm i potem odpisz.
@edit
Kolego, zapraszam tutaj 28951.htm i potem odpisz.
Wyznacz macierz odwzorowania
\(\displaystyle{ \[V1 = (1,1,-2)\]}\)
\(\displaystyle{ \[V2 = (2,-1,1)\]}\)
\(\displaystyle{ \[(1,1,-2) = a(1,0,0) + b(0,1,0) + c(0,0,1)\]}\)
\(\displaystyle{ \[(2,-1,1) = d(1,0,0) + e(0,1,0) + f(0,0,1)\]}\)
no i macierz
\(\displaystyle{ \begin{bmatrix}
a & d \\
b & e \\
c & f
\end{bmatrix}}\)
więc
\(\displaystyle{ \begin{bmatrix}
1 & 2 \\
1 & -1 \\
-2 & 1
\end{bmatrix}}\)
ps. z tym latexem więcej cackania się niż to warte
ps2. teraz już to nie jest dla mnie takie oczywiste :/
\(\displaystyle{ \[V2 = (2,-1,1)\]}\)
\(\displaystyle{ \[(1,1,-2) = a(1,0,0) + b(0,1,0) + c(0,0,1)\]}\)
\(\displaystyle{ \[(2,-1,1) = d(1,0,0) + e(0,1,0) + f(0,0,1)\]}\)
no i macierz
\(\displaystyle{ \begin{bmatrix}
a & d \\
b & e \\
c & f
\end{bmatrix}}\)
więc
\(\displaystyle{ \begin{bmatrix}
1 & 2 \\
1 & -1 \\
-2 & 1
\end{bmatrix}}\)
ps. z tym latexem więcej cackania się niż to warte
ps2. teraz już to nie jest dla mnie takie oczywiste :/
-
- Użytkownik
- Posty: 1996
- Rejestracja: 20 maja 2008, o 15:14
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa/Stalowa Wola
- Podziękował: 42 razy
- Pomógł: 247 razy
Wyznacz macierz odwzorowania
Zakładam, że wziąłeś jakieś przekształcenie \(\displaystyle{ f: \mathbb{R}^2 \rightarrow \mathbb{R}^3}\)
I tutaj też masz przecież 2 bazy. Pierwsza to \(\displaystyle{ V_1}\),\(\displaystyle{ V_2}\), a druga standardowa.
Tutaj to samo, podstaw wektory z pierwszej bazy, z której masz wyjść i wynik zapisz w bazie do której idziesz.
Rejestrując się na forum akceptujesz Regulamin gdzie wyraźnie jest napisane, że masz używać LaTeX-a.
I tutaj też masz przecież 2 bazy. Pierwsza to \(\displaystyle{ V_1}\),\(\displaystyle{ V_2}\), a druga standardowa.
Tutaj to samo, podstaw wektory z pierwszej bazy, z której masz wyjść i wynik zapisz w bazie do której idziesz.
Rejestrując się na forum akceptujesz Regulamin gdzie wyraźnie jest napisane, że masz używać LaTeX-a.
Wyznacz macierz odwzorowania
ja te \(\displaystyle{ V_{1}, V_{2}}\), wziąłem z tego, że w przekształceniu tak mam,
znaczy: \(\displaystyle{ x+y-2z}\) więc \(\displaystyle{ 1x+1y-2z}\) i wektor zrobiłem \(\displaystyle{ 1,1,-2}\). Można tak ??
No ale jak mam dwa wektory składające się z x,y,z to jak zapisać w bazie składającej się z x,y ??
mógbyś to jakkolwiek rozpisać żebym skumał o co chodzi ??
znaczy: \(\displaystyle{ x+y-2z}\) więc \(\displaystyle{ 1x+1y-2z}\) i wektor zrobiłem \(\displaystyle{ 1,1,-2}\). Można tak ??
No ale jak mam dwa wektory składające się z x,y,z to jak zapisać w bazie składającej się z x,y ??
mógbyś to jakkolwiek rozpisać żebym skumał o co chodzi ??
Wyznacz macierz odwzorowania
\(\displaystyle{ \[V1 = (1,1,-2)\]}\)
\(\displaystyle{ \[V2 = (2,-1,1)\]}\)
\(\displaystyle{ \[(1,1,-2) = a(1,0) + b(0,1)\]}\)
\(\displaystyle{ \[(2,-1,1) = c(1,0) + d(0,1)\]}\)
coś, w tym stylu ?? i jak to wyliczyć ??
\(\displaystyle{ \[V2 = (2,-1,1)\]}\)
\(\displaystyle{ \[(1,1,-2) = a(1,0) + b(0,1)\]}\)
\(\displaystyle{ \[(2,-1,1) = c(1,0) + d(0,1)\]}\)
coś, w tym stylu ?? i jak to wyliczyć ??