Sprawdzić liniową niezależność

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
Awatar użytkownika
patryk007
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 427
Rejestracja: 1 kwie 2006, o 22:43
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 9 razy
Pomógł: 1 raz

Sprawdzić liniową niezależność

Post autor: patryk007 »

Czy w przestrzeni \(\displaystyle{ \mathbb{R}^{\mathbb{R}}}\) podany układ wektorów jest liniowo niezależny:
  • a) \(\displaystyle{ \{x, \;\sin{x}, \; \cos{x}\}}\)
    b) \(\displaystyle{ \{\sin{x}, \; \cos{x} \; \sin{2x} \; \cos{2x}\}}\)
    c) \(\displaystyle{ \{\cos{2x}, \; \sin^{2}{x}\; \cos^{2}{x}\}}\)
?


Napiszę jak próbuję. Ad a) :
Jeśli \(\displaystyle{ \exists_{a,b,c} \; \forall_{x} \quad a\cdot x + b\cdot \sin{x} + c\cdot \cos{x}=0 \quad \Rightarrow \quad a,b,c=0}\) to układ liniowo niezależny.

Nie jestem pewny poprawności kolejności kwantyfikatorów. Czy jest dobra (\(\displaystyle{ \exists_{a,b,c} \; \forall_{x}}\))? Czy powinno być \(\displaystyle{ \forall_{x} \; \exists_{a,b,c}}\)?
Awatar użytkownika
Lorek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 7150
Rejestracja: 2 sty 2006, o 22:17
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Ruda Śląska
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 1322 razy

Sprawdzić liniową niezależność

Post autor: Lorek »

Dobra jest, w tym drugim przypadku oznaczałoby to, że dla różnych \(\displaystyle{ x}\) moglibyśmy dobrać inne \(\displaystyle{ a,b,c}\), a te wartości mają być takie same dla każdego \(\displaystyle{ x}\).
Awatar użytkownika
patryk007
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 427
Rejestracja: 1 kwie 2006, o 22:43
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 9 razy
Pomógł: 1 raz

Sprawdzić liniową niezależność

Post autor: patryk007 »

W takim razie czy w którymkolowiek z ppkt.-ów jest liniowa niezależność?
Jeśli tak to jak dobrać te \(\displaystyle{ a,b,c}\)?
Awatar użytkownika
Lorek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 7150
Rejestracja: 2 sty 2006, o 22:17
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Ruda Śląska
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 1322 razy

Sprawdzić liniową niezależność

Post autor: Lorek »

Noo jak jest liniowa niezależność to \(\displaystyle{ a=b=c=0}\) A jak sprawdzić czy jest? Na przykład masz
\(\displaystyle{ a\cdot x + b\cdot \sin{x} + c\cdot \cos{x}=0}\)
weź powstawiaj parę wartości w miejsce \(\displaystyle{ x}\) i zobacz co wyjdzie.
r4czek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 74
Rejestracja: 18 paź 2011, o 20:30
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 12 razy

Sprawdzić liniową niezależność

Post autor: r4czek »

Witam!
Przepraszam że odświeżam temat, ale widzę że sprawa nie zamknięta, a chyba nie warto zaśmiecać forum nowym. A mam wprost identyczne zadanie =)

Zasugerowałem się wypowiedzią kolegi Lorka i podstawiłem parę wartości.
a)
\(\displaystyle{ \hbox{dla x=0} \quad a \cdot 0 + b \cdot 0 + c \cdot 1 = 0}\)
Czyli właściwie sprawa rozwiązana? Pod a i b możemy podstawiać dowolne liczby, a i tak będzie zwracane 0. Czyli układ liniowo zależny

No i podobnie ma się sprawa z pozostałymi dwoma układami. Przy podstawieniu \(\displaystyle{ x=0}\) zawsze przynajmniej jeden z parametrów (a,b,c,d) będzie mnożony przez 0 i tym samym można będzie w jego miejsce podstawić dowolną liczbę, czyli układ będzie liniowo zależny.

No dobra, ale: coś mi tu śmierdzi, to za łatwo wyszło =P
I druga sprawa: Jaką rolę gra tutaj element "w przestrzeni \(\displaystyle{ \mathbb{R}^{\mathbb{R}}}\)"?
Awatar użytkownika
Psiaczek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1502
Rejestracja: 22 lis 2010, o 09:53
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska, Warmia, Olsztyn :)
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 475 razy

Sprawdzić liniową niezależność

Post autor: Psiaczek »

r4czek pisze: No dobra, ale: coś mi tu śmierdzi, to za łatwo wyszło.
pewnie że śmierdzi, w punkcie trzecim na przykład :

\(\displaystyle{ 1 \cdot \cos 2x+(-1) \cdot \cos^2 x+1 \cdot sin^2 x=0}\) dla wszystkich \(\displaystyle{ x \in R}\)

i masz nietrywialną kombinację.
r4czek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 74
Rejestracja: 18 paź 2011, o 20:30
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 12 razy

Sprawdzić liniową niezależność

Post autor: r4czek »

Hmm, ale to ja muszę dążyć do odnalezienia takiej kombinacji? Tzn. nie wiem czy dobrze zrozumiałem.

Nietrywialna kombinacja to taka, że żaden z wektorów nie jest 0, tak? No i wtedy nie ma już tak łatwo, że można sobie pod któryś współczynnik podstawić cokolwiek i mamy z głowy.

No a jak przynajmniej jeden jest to już jest trywialna?

No ale to i tak nic nie zmienia. Nie musimy odnaleźć nietrywialnego przykładu żeby wykazać że dany układ nie jest liniowo niezależny, prawda? Wystarczy że pokażemy istnieje taki współczynnik (a,b,c czy co tam jeszcze) różny od 0, aby układ był równy 0, zgadza się?
Awatar użytkownika
Psiaczek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1502
Rejestracja: 22 lis 2010, o 09:53
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska, Warmia, Olsztyn :)
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 475 razy

Sprawdzić liniową niezależność

Post autor: Psiaczek »

r4czek pisze:.

Nietrywialna kombinacja to taka, że żaden z wektorów nie jest 0, tak
Nie. Nietrywialna kombinacja to taka, że przynajmniej jeden jej wspólczynnik jest różny od zera.
Znalezienie chociaż jednej takiej nietrywialnej kombinacji równej zeru udowadnia liniową zależność układu.
r4czek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 74
Rejestracja: 18 paź 2011, o 20:30
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 12 razy

Sprawdzić liniową niezależność

Post autor: r4czek »

Dobra, to chyba trzeba zacząć od początku ^^

Mamy ten nieszczęsny układ:
\(\displaystyle{ \{\cos{2x}, \; \sin^{2}{x}, \; \cos^{2}{x}\}}\)

Dorzucę do niego współczynniki:
\(\displaystyle{ \{a\cos{2x}, \; b\sin^{2}{x}, \; c\cos^{2}{x}\}}\)

I teraz tak: żeby układ był liniowo niezależny to
\(\displaystyle{ a\cos{2x}+ b\sin^{2}{x}+ c\cos^{2}{x}=0 \Leftrightarrow a=b=c=0}\)

No i teraz tak. Ja sobie wezmę za x podstawię 0. I mam wtedy:
\(\displaystyle{ a \cdot 1 + b \cdot 0 + c \cdot 1=0}\)

No i jest to układ zależny bo dla x=0 istnieje takie b różne od 0 że układ wyniesie 0. Zgadza się?-- 8 lis 2011, o 19:35 --Zastanawia mnie tylko jedno: czy ja mogę sobie tak żonglować tym x-em?
Awatar użytkownika
Lorek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 7150
Rejestracja: 2 sty 2006, o 22:17
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Ruda Śląska
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 1322 razy

Sprawdzić liniową niezależność

Post autor: Lorek »

To "żonglowanie" \(\displaystyle{ x}\)-em jest pomocne, ale nie zawsze wystarczy do rozwiązania zadania (częściej można pokazać w ten sposób, że układ jest niezależny). Za każdym podstawieniem jakiegoś \(\displaystyle{ x_0}\) otrzymujesz równanie ze zmiennymi (w tym przypadku) \(\displaystyle{ a,\ b,\ c}\), więc podstawiając kilka \(\displaystyle{ x}\)-ów otrzymujesz kilka równań, z których możesz zrobić układ i sprawdzić, czy ma niezerowe rozwiązanie. Jak nie ma - układ jest niezależny.
r4czek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 74
Rejestracja: 18 paź 2011, o 20:30
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 12 razy

Sprawdzić liniową niezależność

Post autor: r4czek »

Lorek pisze:To "żonglowanie" \(\displaystyle{ x}\)-em jest pomocne, ale nie zawsze wystarczy do rozwiązania zadania (częściej można pokazać w ten sposób, że układ jest niezależny).
Hmm, a nie chodziło o zależny? Przecież w tym przykładzie dzięki żonglowaniu \(\displaystyle{ x}\)-em pokazałem właśnie że układ jest zależny, prawda?

PS I takie rozwiązanie zadania jest całkowicie poprawne? Jeżeli tak to w takim razie wszystkie ww układy są liniowo zależne, bo możemy tak dobrać x, aby jakiś element wyniósł 0, zgadza się?
Awatar użytkownika
Lorek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 7150
Rejestracja: 2 sty 2006, o 22:17
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Ruda Śląska
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 1322 razy

Sprawdzić liniową niezależność

Post autor: Lorek »

Na razie to pokazałeś, że \(\displaystyle{ a+c=0}\), jeszcze wybierz jakiś jeden punkt.
aby jakiś element wyniósł 0, zgadza się?
No a co z pozostałymi?
r4czek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 74
Rejestracja: 18 paź 2011, o 20:30
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 12 razy

Sprawdzić liniową niezależność

Post autor: r4czek »

No tak jak tam zrobiłem:
\(\displaystyle{ a\cos{2x}+ b\sin^{2}{x}+ c\cos^{2}{x}=0 \Leftrightarrow a=b=c=0}\)

Pod x podstawiam 0 i mam:
\(\displaystyle{ a \cdot 1 + b \cdot 0 + c \cdot 1=0}\)

No i teraz niech nawet \(\displaystyle{ a=c=0}\). To mi nie przeszkadza bo pozostaje mi b, pod które mogę podstawić \(\displaystyle{ 1, 2, 12510609160961209162, 67890987654356789098765}\) i co tylko mi się żywnie spodoba, a i tak wynik wyjdzie zero, czyli układ jest liniowo zależny bo \(\displaystyle{ b \neq 0}\) =)
Awatar użytkownika
Lorek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 7150
Rejestracja: 2 sty 2006, o 22:17
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Ruda Śląska
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 1322 razy

Sprawdzić liniową niezależność

Post autor: Lorek »

No masz rację. O ile tylko ograniczysz się do takiej oto dziedziny: \(\displaystyle{ \{0\}}\).
To może inaczej, bo coś dziwnie to napisałem wcześniej. Chcemy sprawdzić, czy zbiór \(\displaystyle{ \{\cos 2x,\cos^2 x,\sin^2 x\}}\) jest liniowo zależny. Jest to równoważne zbadaniu kiedy funkcja
\(\displaystyle{ u(x)=a\cos 2x+b\sin^2 x+c\cos^2 x}\)
jest tożsamościowo równa 0. Jak tylko dla \(\displaystyle{ a=b=c=0}\), to układ jest liniowo niezależny, a jak nie to nie. Zatem skoro ma być tożsamościowo równa 0, to tym bardziej jest równa 0 dla wybranych punktów. Licząc wartości tej funkcji otrzymujemy jakieś równania zmiennych \(\displaystyle{ a,\ b,\ c}\). Te równania to warunki konieczne na to, aby funkcja była tożsamościowo równa 0. Jak już zbierzemy kilka tych równań, to możemy stworzyć układ równań i sprawdzić jakie ma rozwiązania. Jak tylko zerowe - układ jest liniowo niezależny. Jak niezerowe, to nie wiadomo, można spróbować podstawić i sprawdzić, czy nie wychodzi jakaś tożsamość.
r4czek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 74
Rejestracja: 18 paź 2011, o 20:30
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 12 razy

Sprawdzić liniową niezależność

Post autor: r4czek »

Czyli tak jakby staramy się sprawdzić czy układ jest liniowo niezależny bez względu na x?
No dobra, to weźmy za x np.: 0, \(\displaystyle{ \frac{\pi}{2}}\), \(\displaystyle{ \frac{\pi}{6}}\)
\(\displaystyle{ u(0)=a+c \\ u(\frac{\pi}{2})=-a+b \\ u(\frac{\pi}{6})=\frac{1}{2}a+\frac{1}{4}b+\frac{3}{4}c}\)

Zapisałem to w układzie równań (przyrównując do 0) i wyszedł mi nieoznaczony układ równań. Co to oznacza?
ODPOWIEDZ