Równania macierzowe

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
spirit_wizard
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 36
Rejestracja: 28 gru 2009, o 20:32
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszaawa

Równania macierzowe

Post autor: spirit_wizard »

1.
A,B,C - podane równani jednak nie podaje ich bo mi chodzi tylko o przekształcenie równania :

\(\displaystyle{ AXB = C}\)

wg.mnie :
\(\displaystyle{ A^{-1}AX BB^{-1} = A^{-1}C B^{-1}}\)

Teraz wiadomo że \(\displaystyle{ AA^{-1} = I}\) więc \(\displaystyle{ IXI = A^{-1}C B^{-1}}\)

A teraz się zastanawiam jak powinno być:
\(\displaystyle{ X = A^{-1}C B^{-1}}\) czy \(\displaystyle{ XI^{2} = A^{-1}C B^{-1}}\)
Awatar użytkownika
Lorek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 7150
Rejestracja: 2 sty 2006, o 22:17
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Ruda Śląska
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 1322 razy

Równania macierzowe

Post autor: Lorek »

A ile to jest \(\displaystyle{ I^2}\)?
ODPOWIEDZ