Mógłby ktoś przedstawić swoją koncepcję rozwiązania tego zadania ? Z góry dzięki.
Wiadomo że \(\displaystyle{ B^{-1}\cdot A=\left(\begin{array}{ccc}1&0&-3\\2&1&-5\\0&2&1\end{array}\right)}\)
Znalezć macierz X taką, że \(\displaystyle{ A\cdot X B^{-1}=I}\)
someone help ?
zadanko z maciorek :D
- kuch2r
- Użytkownik
- Posty: 2302
- Rejestracja: 18 paź 2004, o 18:27
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław/Ruda Śląska
- Podziękował: 9 razy
- Pomógł: 408 razy
zadanko z maciorek :D
\(\displaystyle{ AXB^{-1}=I\\(A^-{1}AXB^{-1}=A^{-1}\\XB^{-1}=A^{-1}\\X=A^{-1}B}\)
Zauwazmy:
\(\displaystyle{ (B^{-1}A)^{-1}=A^{-1}B}\)
Zatem nasze zadanie sprowadza sie do obliczenie macierzy odwrotnej do macierzy \(\displaystyle{ B^{-1}A}\)
Zauwazmy:
\(\displaystyle{ (B^{-1}A)^{-1}=A^{-1}B}\)
Zatem nasze zadanie sprowadza sie do obliczenie macierzy odwrotnej do macierzy \(\displaystyle{ B^{-1}A}\)