Elementarna rownowaznosc dwoch macierzy.

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
mmss444
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 93
Rejestracja: 19 maja 2010, o 14:58
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Tu i tam...
Podziękował: 4 razy
Pomógł: 1 raz

Elementarna rownowaznosc dwoch macierzy.

Post autor: mmss444 »

Mamy 2 macierze:

\(\displaystyle{ A=\left[\begin{array}{cccc}2&0&-2&20\\-3&1&-1&-10\\-3&-3&-5&50\end{array}\right]}\),

\(\displaystyle{ B=\left[\begin{array}{cccc}1&-3/2&-31/6&7/2\\-3/2&5/2&25/3&-13/2\\1/2&-1/2&-2&3/2\end{array}\right]}\) \(\displaystyle{ \in M(3,4;\mathbb{Q})}\).

Musze odpowiedziec, czy \(\displaystyle{ A \sim B}\) ( czy macierz A jest elementarnie rownowazna do macierzy B).

Moje pytania: Jak moge to udowodnic?? Czy moge tylko sprawdzic rzad macierzy i czy to wystarczy do potwierdzenia rownowaznosci?? Bo wiadomo, ze 2 macierze elementarnie rownowazne maja te sama range.

Prosze o odpowiedz i z gory dziekuje.
miodzio1988

Elementarna rownowaznosc dwoch macierzy.

Post autor: miodzio1988 »

Czy moge tylko sprawdzic rzad macierzy i czy to wystarczy do potwierdzenia rownowaznosci?? Bo wiadomo, ze 2 macierze elementarnie rownowazne maja te sama range.
To jest bzdura. Wystarczy jako kontrprzykład brać macierze np różnych wymiarów. Chyba, że masz jakąś uogólnioną definicję podobieństwa dla macierz
mmss444
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 93
Rejestracja: 19 maja 2010, o 14:58
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Tu i tam...
Podziękował: 4 razy
Pomógł: 1 raz

Elementarna rownowaznosc dwoch macierzy.

Post autor: mmss444 »

Nie wiem, gdzies to w interencie znalazlam, dlatego pytam. Dobrze wiedziec, ze sprawdzenie rzedu na nic sie w tym przypadku nie przydaje.

Wiec moje pytanie brzmi: jak mam udowodnic, ze dana macierz jest elementarnie rownowazna do innej macierzy??
miodzio1988

Elementarna rownowaznosc dwoch macierzy.

Post autor: miodzio1988 »

np wskazać te operacje, które dają nam równoważność?
ODPOWIEDZ