Niech \(\displaystyle{ T: R^{3} \rightarrow R^{3}}\)będzie zdefiniowana w następujący sposób:
\(\displaystyle{ T([x,y,z])=[2x-y,-x+2y-z,z-y])}\)
Wyznacz przekształcenie odwrotne T^{-1} oraz jego macierz w bazie standardowej \(\displaystyle{ [1,0,0]}\), \(\displaystyle{ [0,1,0]}\), \(\displaystyle{ [0,0,1]}\). Jaką macierz ma przekształcenie T w tej bazie?
Przekształcenie odwrotne...
-
- Użytkownik
- Posty: 56
- Rejestracja: 17 wrz 2010, o 10:06
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Pomógł: 7 razy
Przekształcenie odwrotne...
Wystarczy że znajdziesz macierz odwrotną do poniższej:
\(\displaystyle{ \begin{bmatrix} 2 & -1 & 0 \\ -1 & 2 & -1 \\ 0 & -1 & 1 \end{bmatrix}}\)
\(\displaystyle{ \begin{bmatrix} 2 & -1 & 0 \\ -1 & 2 & -1 \\ 0 & -1 & 1 \end{bmatrix}}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 312
- Rejestracja: 25 lis 2010, o 13:47
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 1 raz
Przekształcenie odwrotne...
Czyli:
det tej macierzy wynosi 1, różny od zeraz
Korzystając z dopełnienia algebraicznego macierzy można obliczyć, że ta macierz to
\(\displaystyle{ \begin{bmatrix} 1 & 1 & 1 \\ 1 & 2 & 2 \\ 1 & 2 & 3 \end{bmatrix}}\)
czyli:
\(\displaystyle{ T^{-1} ([x,y,z])=[x+y+z, x+2y+2z, x+2y+3z]}\)
więc teraz obliczając macierz przekształceń \(\displaystyle{ T^{-1}}\) można obliczyć, że
\(\displaystyle{ T^{-1}(1,0,0)=(1,1,1,)}\)
\(\displaystyle{ T^{-1}(0,1,0)=(1,2,2)}\)
\(\displaystyle{ T^{-1}(0,0,1)=(1,2,3)}\)
więc macierzą tą jest:
\(\displaystyle{ \begin{bmatrix} 1 & 1 & 1 \\ 1 & 2 & 2 \\ 1 & 2 & 3 \end{bmatrix}}\)
czyli dokładnie to samo co wyszło w \(\displaystyle{ T^{-1}}\)
det tej macierzy wynosi 1, różny od zeraz
Korzystając z dopełnienia algebraicznego macierzy można obliczyć, że ta macierz to
\(\displaystyle{ \begin{bmatrix} 1 & 1 & 1 \\ 1 & 2 & 2 \\ 1 & 2 & 3 \end{bmatrix}}\)
czyli:
\(\displaystyle{ T^{-1} ([x,y,z])=[x+y+z, x+2y+2z, x+2y+3z]}\)
więc teraz obliczając macierz przekształceń \(\displaystyle{ T^{-1}}\) można obliczyć, że
\(\displaystyle{ T^{-1}(1,0,0)=(1,1,1,)}\)
\(\displaystyle{ T^{-1}(0,1,0)=(1,2,2)}\)
\(\displaystyle{ T^{-1}(0,0,1)=(1,2,3)}\)
więc macierzą tą jest:
\(\displaystyle{ \begin{bmatrix} 1 & 1 & 1 \\ 1 & 2 & 2 \\ 1 & 2 & 3 \end{bmatrix}}\)
czyli dokładnie to samo co wyszło w \(\displaystyle{ T^{-1}}\)