Wyznacz macierz przekształcenia liniowego \(\displaystyle{ T([x,y])=[x+y,-2x+4y]}\)
w bazie \(\displaystyle{ u1=[1,1]}\), \(\displaystyle{ u2=[1,2]}\)
\(\displaystyle{ L(1,1)=(2,2)}\)
\(\displaystyle{ L(1,2)=(2,6)}\)
\(\displaystyle{ \left[
\begin{array}{ c c }
2 & 2 \\
2 & 6
\end{array} \right]}\)
czy tak należało to zrobić?
Macierz przekształcenia liniowego
- Mortify
- Użytkownik
- Posty: 768
- Rejestracja: 22 lis 2007, o 22:39
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Biała Podlaska / MIMUW
- Podziękował: 27 razy
- Pomógł: 164 razy
Macierz przekształcenia liniowego
No dobra, ale \(\displaystyle{ T}\) to jest przekształcenie z\(\displaystyle{ R^2}\) w \(\displaystyle{ R^2}\), a ta baza co podałeś to baza dziedziny czy przeciwdziedziny?
Bo druga baza to rozumiem, że standardowa (czyli [1,0], [0,1]).
Jeśli to baza dziedziny to jest ok.
Bo druga baza to rozumiem, że standardowa (czyli [1,0], [0,1]).
Jeśli to baza dziedziny to jest ok.
-
- Użytkownik
- Posty: 9833
- Rejestracja: 18 gru 2007, o 03:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 90 razy
- Pomógł: 2632 razy
Macierz przekształcenia liniowego
Sformułowanie "macierz przekształcenia w bazie" oznacza raczej, że podana baza jest zarówno wyjściowa jak i docelowa, zatem powinno być:
\(\displaystyle{ T(1,1)=(2,2) = 2 \cdot (1,1) + 0 \cdot (1,2)\\
T(1,2)=(3,6) = 0 \cdot (1,1) + 3 \cdot (1,2)}\)
więc macierzą jest:
\(\displaystyle{ \left[ \begin{array}{ c c } 2 & 0 \\ 0 & 3 \end{array} \right]}\)
Q.
\(\displaystyle{ T(1,1)=(2,2) = 2 \cdot (1,1) + 0 \cdot (1,2)\\
T(1,2)=(3,6) = 0 \cdot (1,1) + 3 \cdot (1,2)}\)
więc macierzą jest:
\(\displaystyle{ \left[ \begin{array}{ c c } 2 & 0 \\ 0 & 3 \end{array} \right]}\)
Q.
-
- Użytkownik
- Posty: 9833
- Rejestracja: 18 gru 2007, o 03:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 90 razy
- Pomógł: 2632 razy
Macierz przekształcenia liniowego
To mnożenie.DBoniem pisze:a skąd wynika te mnożenie
Wartości przekształcenia na wektorach bazy wyjściowej zostały zapisane jako liniowe kombinacje wektorów bazy docelowej (u nas wyjściowa i docelowa to ta sama baza, w ogólności tak być nie musi). Macierz przekształcenia w naszej bazie to macierz, której kolumnami są współczynniki poszczególnych kombinacji.
Q.