dla jakich a wektory sa niezalezne
\(\displaystyle{ \left[ a,1,-1,a\right] \left[ 1,0,a,-a\right]\left[ 0,-1,2,1\right] \left[ -1,-a,1,a\right]}\)
czyli chcialem policzyc wyznacznik i wtedy przyrownac do zera
wyszlo mi takie cos: \(\displaystyle{ 2 a^{4}+3 a^{3}-3 a^{2}-1=0}\)
to chyba nie jest dobre rozwiazanie...
niezaleznosc wektorow
-
- Użytkownik
- Posty: 138
- Rejestracja: 7 gru 2010, o 20:24
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: torun
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 2 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 138
- Rejestracja: 7 gru 2010, o 20:24
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: torun
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 2 razy
niezaleznosc wektorow
\(\displaystyle{ \left[\begin{array}{cccc}1&a&-a\\a&1&a+1\\ a^{2}-1 &1-a&a-a ^{2} \end{array}\right]}\)
no i z tego liczylem sarrusem
no i z tego liczylem sarrusem
-
- Użytkownik
- Posty: 138
- Rejestracja: 7 gru 2010, o 20:24
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: torun
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 2 razy