Zrobić nietypową przestrzeń

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
Awatar użytkownika
Mistrz
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 637
Rejestracja: 10 sie 2009, o 09:56
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz / Warszawa
Podziękował: 19 razy
Pomógł: 135 razy

Zrobić nietypową przestrzeń

Post autor: Mistrz »

Ostatnio przyszły mi do głowy takie zadania. Nie wiem czy rozwiązywalne, ani czy takie pytania mają jakiś głębszy sens. Po prostu ciekawi mnie jak coś takiego może wyglądać.

Określić w zbiorze \(\displaystyle{ V}\) działania dodawania i mnożenia przez skalar tak, aby \(\displaystyle{ V}\) był przestrzenią liniową nad ciałem \(\displaystyle{ K}\). Obliczyć wymiar tej przestrzeni i podać przykładową bazę.
a) \(\displaystyle{ V=\{0,1,2\}}\), \(\displaystyle{ K=\mathbb{Q}}\);
b) \(\displaystyle{ V=\mathbb{R}}\), \(\displaystyle{ K=\mathbb{Z}_5}\).
ODPOWIEDZ