Liniowa niezależność funkcji.

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
natia1991
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 37
Rejestracja: 9 paź 2010, o 22:51
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Mielec
Podziękował: 5 razy

Liniowa niezależność funkcji.

Post autor: natia1991 »

Zbadać czy funkcje f,g,h: \(\displaystyle{ \mathbb{R} \rightarrow \mathbb{R}}\) zdefiniowane za pomocą wzorów \(\displaystyle{ f(x)=x\ g(x)= e^{x} \ h(x)=sinx}\) są liniowo niezależne jako elementy przestrzeni wektorowej \(\displaystyle{ ( \mathbb{R}^{\mathbb{R}}, +, \mathbb{R}, \cdot )}\).
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 9833
Rejestracja: 18 gru 2007, o 03:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 90 razy
Pomógł: 2632 razy

Liniowa niezależność funkcji.

Post autor: »

Użyj definicji - załóż, że \(\displaystyle{ ax+be^x+c\sin x}\) jest funkcją tożsamościowo równą zero i spróbuj wykazać, że w takim razie \(\displaystyle{ a=b=c=0}\).

Q.
ODPOWIEDZ