rownanie z parametrem
-
- Użytkownik
- Posty: 138
- Rejestracja: 7 gru 2010, o 20:24
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: torun
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 2 razy
rownanie z parametrem
dla jakiej wartosci parametru a uklad ma nieskonczenie wiel rozwiazn
\(\displaystyle{ \left\{\begin{array}{l} ax-6y+3z=0\\2x+ay+z=1,6\\x-2y+z=1 \end{array}}\)
\(\displaystyle{ \left[\begin{array}{ccc|c }a&-6&3&0\\2&a&1&1,6\\1&-2&1&1\end{array}\right]}\)
rozwizywac to cramera czy gaussa?
\(\displaystyle{ \left\{\begin{array}{l} ax-6y+3z=0\\2x+ay+z=1,6\\x-2y+z=1 \end{array}}\)
\(\displaystyle{ \left[\begin{array}{ccc|c }a&-6&3&0\\2&a&1&1,6\\1&-2&1&1\end{array}\right]}\)
rozwizywac to cramera czy gaussa?
-
- Użytkownik
- Posty: 138
- Rejestracja: 7 gru 2010, o 20:24
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: torun
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 2 razy
rownanie z parametrem
\(\displaystyle{ \left[\begin{array}{ccc|c }a-3&0&0&-3\\1&a+2&0&0,6\\1&-2&1&1\end{array}\right]}\)co dalej?
rownanie z parametrem
Dalej wracasz do ukladu i odczytujesz rozwiązania.
Dla \(\displaystyle{ a=3}\) zobacz co sie dzieje (ważna rzecz)
Dla \(\displaystyle{ a=3}\) zobacz co sie dzieje (ważna rzecz)
-
- Użytkownik
- Posty: 138
- Rejestracja: 7 gru 2010, o 20:24
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: torun
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 2 razy
rownanie z parametrem
Ok. dla reszty jak?
Ogólnie nawet nie trzeba było rozwiązywać tego. Wystarczyło zerknąć na tw K-C
Ogólnie nawet nie trzeba było rozwiązywać tego. Wystarczyło zerknąć na tw K-C
-
- Użytkownik
- Posty: 138
- Rejestracja: 7 gru 2010, o 20:24
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: torun
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 2 razy
rownanie z parametrem
dla a\(\displaystyle{ \neq 3}\)\(\displaystyle{ \left[\begin{array}{ccc|c }0&-(a-3)(a+2) &0&-0,6a-1,2\\1&a+2&0&0,6\\0&-a-4&1&0,4\end{array}\right]}\)
i teraz znowu że a\(\displaystyle{ \neq -2?}\)
i teraz znowu że a\(\displaystyle{ \neq -2?}\)
rownanie z parametrem
A Ty co teraz robisz? Przecież już do układu miałeś wrocic. Wszak masz już macierz trójkątną
-
- Użytkownik
- Posty: 138
- Rejestracja: 7 gru 2010, o 20:24
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: torun
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 2 razy
rownanie z parametrem
kkkkkk13916 pisze:r=2 uklad nieoznaczony
\(\displaystyle{ r}\) ?
Ale tak. Tędy droga
-
- Użytkownik
- Posty: 138
- Rejestracja: 7 gru 2010, o 20:24
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: torun
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 2 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 138
- Rejestracja: 7 gru 2010, o 20:24
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: torun
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 2 razy
rownanie z parametrem
A mógłbyś pisać posty, które są sensowne? Bo aż się pomagać odechciewa. Nie strzelaj tylko myslkkkkkk13916 pisze:\(\displaystyle{ x_{3} =t?}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 138
- Rejestracja: 7 gru 2010, o 20:24
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: torun
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 2 razy
rownanie z parametrem
\(\displaystyle{ \left[\begin{array}{ccc|c }0&-(a-3)(a+2) &0&-0,6a-1,2\\1&a+2&0&0,6\\0&-a-4&1&0,4\end{array}\right]}\)
jezeli w pierwszym wierszu beda same 0 to rzad macierzy rozszerzonej tez bedzie 2 czyli uklad nieoznaczony. bedzie to dla \(\displaystyle{ a \neq 3 \wedge a=2}\) wiec dla tych wartosci uklad ma nieskonczenie wiele rozwizan-- 2 sty 2011, o 21:45 --dobrze?
jezeli w pierwszym wierszu beda same 0 to rzad macierzy rozszerzonej tez bedzie 2 czyli uklad nieoznaczony. bedzie to dla \(\displaystyle{ a \neq 3 \wedge a=2}\) wiec dla tych wartosci uklad ma nieskonczenie wiele rozwizan-- 2 sty 2011, o 21:45 --dobrze?