Obliczyć odległość punktu od prostej.

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
micsmi
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 91
Rejestracja: 14 gru 2010, o 13:22
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 12 razy
Pomógł: 1 raz

Obliczyć odległość punktu od prostej.

Post autor: micsmi »

Obliczyć odległość punktu od prostej.
\(\displaystyle{ P = (2, -5, 1)}\)
prosta l:
\(\displaystyle{ x = t\\
y = 1 - 2t\\
z = -3 + 2t}\)
Ostatnio zmieniony 1 sty 2011, o 18:39 przez Lbubsazob, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznać się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
Crizz
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4094
Rejestracja: 10 lut 2008, o 15:31
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Łódź
Podziękował: 12 razy
Pomógł: 805 razy

Obliczyć odległość punktu od prostej.

Post autor: Crizz »

Wskazówka: spróbuj wyznaczyć wektor, którego początkiem jest pewien punkt prostej, a końcem punkt \(\displaystyle{ P}\). Skorzystaj z faktu, że szukany wektor jest prostopadły do prostej. Długość otrzymanego wektora to szukana odległość.
ODPOWIEDZ