Wektory własne z macierzy

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
Hidden
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 13
Rejestracja: 30 gru 2010, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 2 razy

Wektory własne z macierzy

Post autor: Hidden »

Witam.

Mam być może nietypowe pytanie... (związane w ogóle supportami decyzyjnymi, ale to w końcu mniej lub bardziej czysta matematyka)...

Muszę zrozumieć własne notatki. :)

Otóż tak. Mam taką macierz;

A=\(\displaystyle{ \left[\begin{array}{cccc}_&S&N&P\\S&1/1&1/2&3/1\\N&2/1&1/1&4/1\\P&1/3&1/4&1/1\end{array}\right]}\)

mam strzałeczkę lecącą w dół od tego i napisane przy niej "wektory własne".

Potem zaś mam takie coś

\(\displaystyle{ A^{2}=}\) \(\displaystyle{ 0,3194\\ 0,5592\\\frac{0,1211}{1,0000}}\)
to suma
pod spodem mam zaś

\(\displaystyle{ A^{3}=}\) \(\displaystyle{ 0,3196-S\\ 0,5584-N\\\frac{0,1220-P}{1,0000}}\)

No i tyle.

Nie mam pojęcia jakim cudem to zostało obliczone. Dodatkowo, te liczby, które zsumowane dają 1 mają związek z poszczególnymi kolumnami (lub wierszami) bo są oznakowane odpowiednio literkami.

Jest mi ktoś w stanie powiedzieć co się tu działo? ^^'
ODPOWIEDZ