przestrzeń liniowa

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
Awatar użytkownika
ares41
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 6499
Rejestracja: 19 sie 2010, o 08:07
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 142 razy
Pomógł: 922 razy

przestrzeń liniowa

Post autor: ares41 »

Funkcje \(\displaystyle{ f(x)}\) określone są na przedziale \(\displaystyle{ 0 \le x \le L}\) Czy funkcje przybierające wartość \(\displaystyle{ 0}\) na końcach przedziału, tzn. w punktach \(\displaystyle{ x=0}\) i \(\displaystyle{ x=L}\) tworzą przestrzeń liniową? Czy funkcje okresowe, dla których także \(\displaystyle{ f(0)=f(L)}\), tworzą przestrzeń liniową? A funkcje, dla których \(\displaystyle{ f(0)=4}\)?
Awatar użytkownika
Lorek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 7150
Rejestracja: 2 sty 2006, o 22:17
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Ruda Śląska
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 1322 razy

przestrzeń liniowa

Post autor: Lorek »

I jaka tu trudność? Wystarczy skorzystać z def. przestrzeni liniowej.
Awatar użytkownika
ares41
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 6499
Rejestracja: 19 sie 2010, o 08:07
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 142 razy
Pomógł: 922 razy

przestrzeń liniowa

Post autor: ares41 »

Mam tylko kłopot z funkcjami okresowymi, pierwszy i ostatni przykład udało mi się zrobić.
Awatar użytkownika
Lorek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 7150
Rejestracja: 2 sty 2006, o 22:17
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Ruda Śląska
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 1322 razy

przestrzeń liniowa

Post autor: Lorek »

Hm w zasadzie to funkcji okresowych nie definiuje się na ograniczonym przedziale. Jedyne wyjście z tej sytuacji jest takie, że mamy jakąś funkcję okresową i zawężamy ją do przedziału \(\displaystyle{ [0;L]}\). A wtedy jako, że \(\displaystyle{ f(0)=f(L)=f(0+L)}\) to okresem takiej funkcji (niekoniecznie podstawowym) jest \(\displaystyle{ L}\), co powinno nieco ułatwić sprawę (choć jak dla mnie to ten przykład jest co najmniej dziwny).
Awatar użytkownika
ares41
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 6499
Rejestracja: 19 sie 2010, o 08:07
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 142 razy
Pomógł: 922 razy

przestrzeń liniowa

Post autor: ares41 »

No właśnie, jest to nieco dziwne.
Zadanie pochodzi z : R. Shankar "Mechanika kwantowa"
Słowo "okresowe" było napisane pogrubionym drukiem, dlatego podejrzewałem, że jest tu jakiś haczyk.

Jeśli jest tak jak napisałeś, to jednak dobrze myślałem na początku.

dzięki
ODPOWIEDZ