Witam serdecznie!
Przygotowując się do egzaminów na studia napotkałem pewien problem z algorytmem pełnej eliminacji Gaussa. Otóż nie wiem skąd co się bierze. Chodzi tu głównie o to jak zastosować macierz odwrotną do tego zadania.
Metoda częściowej eliminacji Gaussa i pełnej \(\displaystyle{ [AB]\rightarrow[IX]}\) jest mi znana i rozumiem o co tam chodzi. Część operacji potrafię przełożyć na Tą metodę \(\displaystyle{ [ABI]\rightarrow [IXA^{-1}]}\), ale gubię się właśnie w tym miejscu z macierzą odwrotną.
Chciałbym aby ktoś kto to dobrze rozumie i potrafi to przekazać opisał to w tym temacie. Będę bardzo wdzięczny.
Dla ułatwienia podam konkretny przykład układu, na którym ćwiczyłem metodę częściową i pełną \(\displaystyle{ [AB]\rightarrow[IX]}\)
\(\displaystyle{ \begin{cases} x + y + 2z = 8 \\ x + 4z = 11 \\ 2x + y - 2z = 3\end{cases}}\)
Algorytm pełnej eliminacji Gaussa
-
- Użytkownik
- Posty: 5
- Rejestracja: 18 mar 2009, o 20:34
- Płeć: Mężczyzna
Algorytm pełnej eliminacji Gaussa
Ostatnio zmieniony 29 gru 2010, o 13:45 przez xanowron, łącznie zmieniany 2 razy.
Powód: Niepoprawnie napisany kod LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z http://matematyka.pl/178502.htm .
Powód: Niepoprawnie napisany kod LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z http://matematyka.pl/178502.htm .
-
- Użytkownik
- Posty: 100
- Rejestracja: 15 gru 2010, o 18:01
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 17 razy
Algorytm pełnej eliminacji Gaussa
Ale o co właściwie chodzi, o wytłumaczenie eliminacji Gaussa, czy użycia eliminacji Gaussa do znalezienia macierzy odwrotnej, czy jeszcze o coś innego?
-
- Użytkownik
- Posty: 5
- Rejestracja: 18 mar 2009, o 20:34
- Płeć: Mężczyzna
Algorytm pełnej eliminacji Gaussa
O wytłumaczenie metody pełnej eliminacji Gaussa \(\displaystyle{ [ABI]\rightarrow [IXA^{-1}]}\) na podstawie tego układu
\(\displaystyle{ \begin{cases} x + y + 2z = 8 \\ x + 4z = 11 \\ 2x + y - 2z = 3\end{cases}}\)
\(\displaystyle{ \begin{cases} x + y + 2z = 8 \\ x + 4z = 11 \\ 2x + y - 2z = 3\end{cases}}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 100
- Rejestracja: 15 gru 2010, o 18:01
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 17 razy
Algorytm pełnej eliminacji Gaussa
Eliminacja Gaussa jest tylko jedna, to co piszesz to jest metoda Gaussa szukania macierzy odwrotnej do A. \(\displaystyle{ \left[ABI\right]\rightarrow \left[IXA^{-1}\right]}\), nie wiem skąd to jest wzięte, ale wygląda na częsc wytłumaczenia dlaczego można używać eliminacji Gaussa przy szukaniu macierzy odwrotnej.
Ostatnio zmieniony 29 gru 2010, o 23:27 przez Lbubsazob, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznać się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznać się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
-
- Użytkownik
- Posty: 5
- Rejestracja: 18 mar 2009, o 20:34
- Płeć: Mężczyzna
Algorytm pełnej eliminacji Gaussa
A mógłbyś opisać jak używać tej eliminacji do znalezienia tej macierzy odwrotnej?
Bo wiem, że musimy działania poprowadzić tak, aby w macierzy otrzymać: macierz jednostkową , wynik [X] i macierz odwrotną \(\displaystyle{ [A^{-1}]}\). Tylko nie wiem jak otrzymać tą macierz odwrotną. Czy policzyć ją ze wzoru na \(\displaystyle{ A^{-1}}\) i wstawić do macierzy?
Bo wiem, że musimy działania poprowadzić tak, aby w macierzy otrzymać: macierz jednostkową , wynik [X] i macierz odwrotną \(\displaystyle{ [A^{-1}]}\). Tylko nie wiem jak otrzymać tą macierz odwrotną. Czy policzyć ją ze wzoru na \(\displaystyle{ A^{-1}}\) i wstawić do macierzy?
-
- Użytkownik
- Posty: 5
- Rejestracja: 18 mar 2009, o 20:34
- Płeć: Mężczyzna
Algorytm pełnej eliminacji Gaussa
Ok. dzięki. już rozgryzłem o co chodzi. Myliła mnie tylko ta macierz odwrotna, bo myślałem, że inaczej się wtedy postępuje. Jednak wszystko sprowadza się do działań elementarnych na wierszach.