macierze problem

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
ewcielina
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3
Rejestracja: 16 gru 2010, o 16:31
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: katowice

macierze problem

Post autor: ewcielina »

a= \(\displaystyle{ \begin{bmatrix}2&1&3\\1&2&-1\\3&3&2\end{bmatrix}}\), b= \(\displaystyle{ \begin{bmatrix}0&1&1&1\\1&0&1&1\\1&1&0&1\\1&1&1&0\end{bmatrix}}\), c= \(\displaystyle{ \begin{bmatrix}2&1&3\\2&1&4\\2&1&3\\3&3&3\end{bmatrix}}\)

We wszystkich przykładach wychodzi mi jeden wynik czyli 0, a w książce są następujące odpowiedzi
a= 2, b=4, c=3

Powiedzcie mi czy ja mam źle czy książka błędnie podaje odpowiedzi?? ;|
szw1710

macierze problem

Post autor: szw1710 »

det A=0, det B=-3. Macierz C nie jest kwadratowa, więc nie ma wyznacznika.

Ale zapewne chodzi tu o rzędy tych macierzy. Wynoszą one odpowiednio 2,4,2.

Precyzuj dokładnie treść zadania, trudno się domyślać, o co Ci chodzi..
Ostatnio zmieniony 28 gru 2010, o 18:18 przez szw1710, łącznie zmieniany 1 raz.
ewcielina
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3
Rejestracja: 16 gru 2010, o 16:31
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: katowice

macierze problem

Post autor: ewcielina »

a jak to obliczyć?
kod3r
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 61
Rejestracja: 9 sty 2010, o 22:06
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 2 razy

macierze problem

Post autor: kod3r »

Sprowadzasz macierz do macierzy schodkowej za pomocą operacji elementarnych (). Liczba schodków odpowiada rzędowi macierzy.
Możesz też np. liczyć minory danej macierzy, gdy któryś z liczonych minorów jest różny od 0 to rząd równa się stopniowi tego minora.
ODPOWIEDZ