Wyznaczyć przekształcenie liniowe

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
olussskaaa
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 68
Rejestracja: 1 wrz 2008, o 17:06
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Katowice
Podziękował: 12 razy

Wyznaczyć przekształcenie liniowe

Post autor: olussskaaa »

Wyznaczyć przekształcenie liniowe \(\displaystyle{ f: R^2 \rightarrow R^2}\) jeżeli \(\displaystyle{ f(1,2)=(1,8)}\) i \(\displaystyle{ f(3,-1)=(10,3)}\)
miodzio1988

Wyznaczyć przekształcenie liniowe

Post autor: miodzio1988 »

No to jaki koleżanka ma problem tutaj? Jest pewien schemat działania na to ( nawet nie trzeba wiedzieć co to jest przekształcenie...), więc proszę podać nam ten schemat i powiedzieć czego nie rozumiesz?

Im wiecej pracy Ty w to wlozysz tym wiecej bedzie pomocy
olussskaaa
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 68
Rejestracja: 1 wrz 2008, o 17:06
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Katowice
Podziękował: 12 razy

Wyznaczyć przekształcenie liniowe

Post autor: olussskaaa »

no wlasnie tego schematu nie pamietam..
miodzio1988

Wyznaczyć przekształcenie liniowe

Post autor: miodzio1988 »

Wystarczy zerknąc do notatek albo wziąć pierwszą lepszą książkę z algebry. WIęc czekamy aż cokolwiek znajdziesz. Wtedy będziemy mieli nad czym pracować.
olussskaaa
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 68
Rejestracja: 1 wrz 2008, o 17:06
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Katowice
Podziękował: 12 razy

Wyznaczyć przekształcenie liniowe

Post autor: olussskaaa »

Nie wiem po prostu o co chodzi..

\(\displaystyle{ f(x,y)=(x,4y)}\) i \(\displaystyle{ f(x,y)=(-10y, x)}\) tak to ma być? i mam to zapisać w macierzy?
xanowron
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1996
Rejestracja: 20 maja 2008, o 15:14
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa/Stalowa Wola
Podziękował: 42 razy
Pomógł: 247 razy

Wyznaczyć przekształcenie liniowe

Post autor: xanowron »

Co rozumiesz przez "wyznaczyć przekształcenie liniowe"?
ODPOWIEDZ