Równanie rekurencyjne
-
- Użytkownik
- Posty: 807
- Rejestracja: 9 gru 2007, o 14:39
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 181 razy
Równanie rekurencyjne
Znajdź wzór na wyrazy ciągu zadanego równaniem rekurencyjnym \(\displaystyle{ x_{n+2} = 2x_{n+1} - x_n}\) jeśli wyrazy początkowe wynoszą \(\displaystyle{ x_0 = 1, x_1 = 2}\).
Zapisuję równanie w postaci macierzy:
\(\displaystyle{ \begin{bmatrix} x_{n+2}\\ x_n \end{bmatrix} =\begin{bmatrix} 2&-1\\0&1 \end{bmatrix} \begin{bmatrix} x_{n+1}\\ x_n \end{bmatrix}}\)
i zauważam, że \(\displaystyle{ \begin{bmatrix} x_{n+2}\\ x_n \end{bmatrix} = \begin{bmatrix} 2&-1\\0&1 \end{bmatrix} ^n \begin{bmatrix} 2\\1 \end{bmatrix}}\) (*)
Znajduję wartości i wektory własne macierzy ( dla \(\displaystyle{ t=2}\): \(\displaystyle{ X = (1,0)}\) zaś dla \(\displaystyle{ t=1}\): \(\displaystyle{ X=(1,1)}\) ) po czym zapisuję macierz przejścia i macierz do niej odwrotną, otrzymując ostatecznie:
\(\displaystyle{ \begin{bmatrix} 2&-1\\0&1 \end{bmatrix} ^n = \begin{bmatrix} 2^n&-2^n+1\\0&1 \end{bmatrix}}\)
Korzystając z (*) otrzymuję
\(\displaystyle{ \begin{bmatrix} x_{n+2}\\ x_n \end{bmatrix} = \begin{bmatrix} 2^{n+1} - 2^n+1\\1 \end{bmatrix}}\)
Co jest trochę nielogiczne...Gdzie jest błąd?
Zapisuję równanie w postaci macierzy:
\(\displaystyle{ \begin{bmatrix} x_{n+2}\\ x_n \end{bmatrix} =\begin{bmatrix} 2&-1\\0&1 \end{bmatrix} \begin{bmatrix} x_{n+1}\\ x_n \end{bmatrix}}\)
i zauważam, że \(\displaystyle{ \begin{bmatrix} x_{n+2}\\ x_n \end{bmatrix} = \begin{bmatrix} 2&-1\\0&1 \end{bmatrix} ^n \begin{bmatrix} 2\\1 \end{bmatrix}}\) (*)
Znajduję wartości i wektory własne macierzy ( dla \(\displaystyle{ t=2}\): \(\displaystyle{ X = (1,0)}\) zaś dla \(\displaystyle{ t=1}\): \(\displaystyle{ X=(1,1)}\) ) po czym zapisuję macierz przejścia i macierz do niej odwrotną, otrzymując ostatecznie:
\(\displaystyle{ \begin{bmatrix} 2&-1\\0&1 \end{bmatrix} ^n = \begin{bmatrix} 2^n&-2^n+1\\0&1 \end{bmatrix}}\)
Korzystając z (*) otrzymuję
\(\displaystyle{ \begin{bmatrix} x_{n+2}\\ x_n \end{bmatrix} = \begin{bmatrix} 2^{n+1} - 2^n+1\\1 \end{bmatrix}}\)
Co jest trochę nielogiczne...Gdzie jest błąd?
Ostatnio zmieniony 26 gru 2010, o 14:51 przez Qń, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Powód: Poprawa wiadomości.
-
- Użytkownik
- Posty: 9833
- Rejestracja: 18 gru 2007, o 03:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 90 razy
- Pomógł: 2632 razy
Równanie rekurencyjne
Błąd jest tutaj - to co zauważyłeś jest nieprawdą. Nie możesz w ten sposób rozwinąć poprzedniej równości, bo nie zgadzają się indeksy przy \(\displaystyle{ x_i}\) (po prawej stronie nie różnią się o dwa, tak jak po lewej).Tomek_Z pisze:Zapisuję równanie w postaci macierzy:
\(\displaystyle{ \begin{bmatrix} x_{n+2}\\ x_n \end{bmatrix} =\begin{bmatrix} 2&-1\\0&1 \end{bmatrix} \begin{bmatrix} x_{n+1}\\ x_n \end{bmatrix}}\)
i zauważam, że \(\displaystyle{ \begin{bmatrix} x_{n+2}\\ x_n \end{bmatrix} = \begin{bmatrix} 2&-1\\0&1 \end{bmatrix} ^n \begin{bmatrix} 2\\1 \end{bmatrix}}\)
Q.
-
- Użytkownik
- Posty: 9833
- Rejestracja: 18 gru 2007, o 03:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 90 razy
- Pomógł: 2632 razy
Równanie rekurencyjne
Ok, skoro przedstawiona idea tego co jest źle jest niejasna, to przedstaw swoje rozumowanie. Jeśli spróbujesz je uściślić, to z pewnością sam zauważysz błąd.
A jak powinno być dobrze? Mamy:
\(\displaystyle{ x_{n+2}=2x_{n+1}-x_n=2 \cdot (2x_n-x_{n-1})-x_n = 3x_n- 2x_{n-1}}\)
oraz:
\(\displaystyle{ x_{n+1}=2x_{n}-x_{n-1}}\)
Tak więc:
\(\displaystyle{ \begin{bmatrix} x_{n+2}\\ x_{n+1} \end{bmatrix} =\begin{bmatrix} 3&-2\\2&-1 \end{bmatrix} \begin{bmatrix} x_{n}\\ x_{n-1} \end{bmatrix}}\)
skąd tym razem już prawidłowo można dojść do wniosku, że jeśli położymy \(\displaystyle{ n=2k-1}\), to dostaniemy:
\(\displaystyle{ \begin{bmatrix} x_{2k+1}\\ x_{2k} \end{bmatrix} =\begin{bmatrix} 3&-2\\2&-1 \end{bmatrix} \begin{bmatrix} x_{2k-1}\\ x_{2k-2} \end{bmatrix}}\)
i stąd wynika, że w takim razie:
\(\displaystyle{ \begin{bmatrix} x_{2k+1}\\ x_{2k} \end{bmatrix} =\begin{bmatrix} 3&-2\\2&-1 \end{bmatrix}^k \begin{bmatrix} 2\\ 1 \end{bmatrix}}\)
Tutaj co prawda jest cień problemu, bo macierz \(\displaystyle{ \begin{bmatrix} 3&-2\\2&-1 \end{bmatrix}}\) jest niediagonalizowalna, ale jej postać Jordana to \(\displaystyle{ \begin{bmatrix} 1&1\\0&1 \end{bmatrix}}\), a nietrudno pokazać indukcyjnie, że:
\(\displaystyle{ \begin{bmatrix} 1&1\\0&1 \end{bmatrix}^k=\begin{bmatrix} 1&k\\0&1 \end{bmatrix}}\)
skąd łatwo po rachunkach dojść do wniosku, że \(\displaystyle{ x_n=n+1}\).
Nawiasem mówiąc ciekawa metoda, chyba jej wcześniej nie widziałem. Chociaż w tym wypadku o wiele szybciej można rozwiązać tę rekurencję w inny sposób.
Q.
A jak powinno być dobrze? Mamy:
\(\displaystyle{ x_{n+2}=2x_{n+1}-x_n=2 \cdot (2x_n-x_{n-1})-x_n = 3x_n- 2x_{n-1}}\)
oraz:
\(\displaystyle{ x_{n+1}=2x_{n}-x_{n-1}}\)
Tak więc:
\(\displaystyle{ \begin{bmatrix} x_{n+2}\\ x_{n+1} \end{bmatrix} =\begin{bmatrix} 3&-2\\2&-1 \end{bmatrix} \begin{bmatrix} x_{n}\\ x_{n-1} \end{bmatrix}}\)
skąd tym razem już prawidłowo można dojść do wniosku, że jeśli położymy \(\displaystyle{ n=2k-1}\), to dostaniemy:
\(\displaystyle{ \begin{bmatrix} x_{2k+1}\\ x_{2k} \end{bmatrix} =\begin{bmatrix} 3&-2\\2&-1 \end{bmatrix} \begin{bmatrix} x_{2k-1}\\ x_{2k-2} \end{bmatrix}}\)
i stąd wynika, że w takim razie:
\(\displaystyle{ \begin{bmatrix} x_{2k+1}\\ x_{2k} \end{bmatrix} =\begin{bmatrix} 3&-2\\2&-1 \end{bmatrix}^k \begin{bmatrix} 2\\ 1 \end{bmatrix}}\)
Tutaj co prawda jest cień problemu, bo macierz \(\displaystyle{ \begin{bmatrix} 3&-2\\2&-1 \end{bmatrix}}\) jest niediagonalizowalna, ale jej postać Jordana to \(\displaystyle{ \begin{bmatrix} 1&1\\0&1 \end{bmatrix}}\), a nietrudno pokazać indukcyjnie, że:
\(\displaystyle{ \begin{bmatrix} 1&1\\0&1 \end{bmatrix}^k=\begin{bmatrix} 1&k\\0&1 \end{bmatrix}}\)
skąd łatwo po rachunkach dojść do wniosku, że \(\displaystyle{ x_n=n+1}\).
Nawiasem mówiąc ciekawa metoda, chyba jej wcześniej nie widziałem. Chociaż w tym wypadku o wiele szybciej można rozwiązać tę rekurencję w inny sposób.
Q.
-
- Użytkownik
- Posty: 807
- Rejestracja: 9 gru 2007, o 14:39
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 181 razy
Równanie rekurencyjne
Ja brałem:Ok, skoro przedstawiona idea tego co jest źle jest niejasna, to przedstaw swoje rozumowanie. Jeśli spróbujesz je uściślić, to z pewnością sam zauważysz błąd.
\(\displaystyle{ x_{n+2} = 2x_{n+1} - x_n \\ x_n = 0 \cdot x_{n+1} + x_n}\)
No i wydawało mi się to poprawne bo
\(\displaystyle{ \begin{bmatrix} x_{n+2}\\ x_n \end{bmatrix} =\begin{bmatrix} 2&-1\\0&1 \end{bmatrix} \begin{bmatrix} x_{n+1}\\ x_n \end{bmatrix} = \begin{bmatrix} 2x_{n+1}-x_n\\ x_n \end{bmatrix}}\)
Zatem równość jest zachowana.
-
- Użytkownik
- Posty: 9833
- Rejestracja: 18 gru 2007, o 03:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 90 razy
- Pomógł: 2632 razy
Równanie rekurencyjne
To jest poprawne. Ale przedstaw wnioskowanie, którego efektem była równość:
\(\displaystyle{ \begin{bmatrix} x_{n+2}\\ x_n \end{bmatrix} = \begin{bmatrix} 2&-1\\0&1 \end{bmatrix} ^n \begin{bmatrix} 2\\1 \end{bmatrix}}\)
a ja Ci wskażę błąd w tym rozumowaniu. Choć tak jak napisałem - jeśli zaczniesz je zapisywać, to zapewne sam dostrzeżesz lukę.
Q.
\(\displaystyle{ \begin{bmatrix} x_{n+2}\\ x_n \end{bmatrix} = \begin{bmatrix} 2&-1\\0&1 \end{bmatrix} ^n \begin{bmatrix} 2\\1 \end{bmatrix}}\)
a ja Ci wskażę błąd w tym rozumowaniu. Choć tak jak napisałem - jeśli zaczniesz je zapisywać, to zapewne sam dostrzeżesz lukę.
Q.
-
- Użytkownik
- Posty: 807
- Rejestracja: 9 gru 2007, o 14:39
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 181 razy
Równanie rekurencyjne
Szczerze mówiąc to poleciałem schematem, który był w pewnym skrypcie. Tam nie podano, żadnego uzasadnienia, ale działało, a tutaj nie działa i właśnie głowię się dlaczego...?
-
- Użytkownik
- Posty: 9833
- Rejestracja: 18 gru 2007, o 03:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 90 razy
- Pomógł: 2632 razy
Równanie rekurencyjne
Jedno z dwojga: albo nie zrozumiałeś schematu i źle go zastosowałeś, albo też ten schemat nie ma zastosowania w omawianym przypadku.
Jeśli nie przytoczysz przykładu ze skryptu, to nic więcej powiedzieć się nie da. Za to rada ogólna: nigdy nie ucz się schematów bez zrozumienia zasady ich działania.
Q.
Jeśli nie przytoczysz przykładu ze skryptu, to nic więcej powiedzieć się nie da. Za to rada ogólna: nigdy nie ucz się schematów bez zrozumienia zasady ich działania.
Q.
-
- Użytkownik
- Posty: 1874
- Rejestracja: 4 paź 2008, o 02:13
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Lost Hope
- Podziękował: 28 razy
- Pomógł: 502 razy
Równanie rekurencyjne
Pewnie miało być tak:
\(\displaystyle{ \begin{pmatrix}x_{n+1\\x_n}\end{pmatrix}=A\begin{pmatrix}x_n\\x_{n-1}\end{pmatrix}=\begin{pmatrix}2&-1\\1&0\end{pmatrix}\begin{pmatrix}x_n\\x_{n-1}\end{pmatrix}}\).
Mamy:
\(\displaystyle{ A=\begin{pmatrix}2&-1\\1&0\end{pmatrix}=\begin{pmatrix}1&1\\1&0\end{pmatrix}\begin{pmatrix}1&1\\0&1\end{pmatrix}\begin{pmatrix}0&1\\1&-1\end{pmatrix}}\).
Macierz \(\displaystyle{ A}\) nie jest diagonalizowalna, więc najpierw znajdujemy wektor własny \(\displaystyle{ w_1=\begin{pmatrix}1\\1\end{pmatrix}}\) następnie uogólniony wektor własny z równania \(\displaystyle{ Ax=w_1}\), czyli \(\displaystyle{ \begin{pmatrix}1\\0\end{pmatrix}}\) i z tych wektorów składamy macierz przejścia.
Dalej łatwo:
\(\displaystyle{ \begin{pmatrix}x_{n+1}\\x_n\end{pmatrix}=A^n\begin{pmatrix}x_1\\x_0\end{pmatrix}=\begin{pmatrix}1&1\\1&0\end{pmatrix}\begin{pmatrix}1&1\\0&1\end{pmatrix}^n\begin{pmatrix}0&1\\1&-1\end{pmatrix}\begin{pmatrix}x_1\\x_0\end{pmatrix}=}\)
\(\displaystyle{ =\begin{pmatrix}1&1\\1&0\end{pmatrix}\begin{pmatrix}1&n\\0&1\end{pmatrix}\begin{pmatrix}0&1\\1&-1\end{pmatrix}\begin{pmatrix}x_1\\x_0\end{pmatrix}=\begin{pmatrix}(n+1)x_1-nx_0\\nx_1-(n-1)x_0\end{pmatrix}}\)
skąd \(\displaystyle{ x_n=nx_1-(n-1)x_0=n+1}\).
\(\displaystyle{ \begin{pmatrix}x_{n+1\\x_n}\end{pmatrix}=A\begin{pmatrix}x_n\\x_{n-1}\end{pmatrix}=\begin{pmatrix}2&-1\\1&0\end{pmatrix}\begin{pmatrix}x_n\\x_{n-1}\end{pmatrix}}\).
Mamy:
\(\displaystyle{ A=\begin{pmatrix}2&-1\\1&0\end{pmatrix}=\begin{pmatrix}1&1\\1&0\end{pmatrix}\begin{pmatrix}1&1\\0&1\end{pmatrix}\begin{pmatrix}0&1\\1&-1\end{pmatrix}}\).
Macierz \(\displaystyle{ A}\) nie jest diagonalizowalna, więc najpierw znajdujemy wektor własny \(\displaystyle{ w_1=\begin{pmatrix}1\\1\end{pmatrix}}\) następnie uogólniony wektor własny z równania \(\displaystyle{ Ax=w_1}\), czyli \(\displaystyle{ \begin{pmatrix}1\\0\end{pmatrix}}\) i z tych wektorów składamy macierz przejścia.
Dalej łatwo:
\(\displaystyle{ \begin{pmatrix}x_{n+1}\\x_n\end{pmatrix}=A^n\begin{pmatrix}x_1\\x_0\end{pmatrix}=\begin{pmatrix}1&1\\1&0\end{pmatrix}\begin{pmatrix}1&1\\0&1\end{pmatrix}^n\begin{pmatrix}0&1\\1&-1\end{pmatrix}\begin{pmatrix}x_1\\x_0\end{pmatrix}=}\)
\(\displaystyle{ =\begin{pmatrix}1&1\\1&0\end{pmatrix}\begin{pmatrix}1&n\\0&1\end{pmatrix}\begin{pmatrix}0&1\\1&-1\end{pmatrix}\begin{pmatrix}x_1\\x_0\end{pmatrix}=\begin{pmatrix}(n+1)x_1-nx_0\\nx_1-(n-1)x_0\end{pmatrix}}\)
skąd \(\displaystyle{ x_n=nx_1-(n-1)x_0=n+1}\).
-
- Użytkownik
- Posty: 807
- Rejestracja: 9 gru 2007, o 14:39
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 181 razy
Równanie rekurencyjne
To ten przykład:Jeśli nie przytoczysz przykładu ze skryptu, to nic więcej powiedzieć się nie da.
No i ja robiłem w ten sam sposób, ale coś zazgrzytało...\(\displaystyle{ x_{n+1} = 2x_n + 3x_{n-1} \\ x_0 = x_1 = 1}\)
(...)Pomysł polega na tym, że wyrażamy parę \(\displaystyle{ \begin{bmatrix} x_{n+1}\\ x_n \end{bmatrix}}\) poprzez \(\displaystyle{ \begin{bmatrix} x_{n}\\ x_{n-1} \end{bmatrix}}\) korzystając z równości \(\displaystyle{ x_{n+1} = 2x_n + 3x_{n-1} \\ x_n = x_n}\) z których mamy \(\displaystyle{ \begin{bmatrix} x_{n+1}\\ x_n \end{bmatrix} = \begin{bmatrix} 2&3\\1&0 \end{bmatrix} \begin{bmatrix} x_{n}\\ x_{n-1} \end{bmatrix}}\). Możemy dalej w sposób analogiczny wyrażać kolejne pary, aż dojdziemy do pary
utworzonej z wyrazów początkowych \(\displaystyle{ \begin{bmatrix} x_1\\ x_0 \end{bmatrix}}\):
\(\displaystyle{ \begin{bmatrix} x_{n+1}\\ x_n \end{bmatrix} = \begin{bmatrix} 2&3\\1&0 \end{bmatrix} \begin{bmatrix} x_{n}\\ x_{n-1} \end{bmatrix} = \begin{bmatrix} 2&3\\1&0 \end{bmatrix} \begin{bmatrix} 2&3\\1&0 \end{bmatrix} \begin{bmatrix} x_{n-1}\\ x_{n-2} \end{bmatrix}=...= \begin{bmatrix} 2&3\\1&0 \end{bmatrix} ^n \begin{bmatrix} x_1\\ x_0 \end{bmatrix}}\)(...)
-
- Użytkownik
- Posty: 9833
- Rejestracja: 18 gru 2007, o 03:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 90 razy
- Pomógł: 2632 razy
Równanie rekurencyjne
Zazgrzytało to, że w skrypcie dało się "dalej w sposób analogiczny wyrażać kolejne pary, aż dojdziemy do pary utworzonej z wyrazów początkowych", ponieważ tam zależność z macierzą wiązała nam \(\displaystyle{ \begin{bmatrix} x_{n+1}\\ x_n \end{bmatrix}}\) oraz \(\displaystyle{ \begin{bmatrix} x_{n}\\ x_{n-1} \end{bmatrix}}\), czyli z tej samej zależności można skorzystać obliczając \(\displaystyle{ \begin{bmatrix} x_{n}\\ x_{n-1} \end{bmatrix}}\).
Tymczasem u Ciebie zależność z macierzą wiąże \(\displaystyle{ \begin{bmatrix} x_{n+2}\\ x_{n} \end{bmatrix}}\) z \(\displaystyle{ \begin{bmatrix} x_{n+1}\\ x_{n} \end{bmatrix}}\), więc już w pierwszej próbie operacja "wyrażania kolejnych par w analogiczny sposób" jest niewykonalna.
Ponadto: przyjrzyj się postowi xiikzodz, to najbardziej pomocny post w tym wątku.
Q.
Tymczasem u Ciebie zależność z macierzą wiąże \(\displaystyle{ \begin{bmatrix} x_{n+2}\\ x_{n} \end{bmatrix}}\) z \(\displaystyle{ \begin{bmatrix} x_{n+1}\\ x_{n} \end{bmatrix}}\), więc już w pierwszej próbie operacja "wyrażania kolejnych par w analogiczny sposób" jest niewykonalna.
Ponadto: przyjrzyj się postowi xiikzodz, to najbardziej pomocny post w tym wątku.
Q.