Badanie wektorów własnych

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
australijczyk
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1
Rejestracja: 20 gru 2010, o 21:18
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bytom

Badanie wektorów własnych

Post autor: australijczyk »

Dla macierzy \(\displaystyle{ \left[\begin{array}{cc}1&1\\-2&4\end{array}\right]}\) jest
\(\displaystyle{ \left[\begin{array}{cc}1&1\\-2&4\end{array}\right] \cdot \left[\begin{array}{c}1\\2\end{array}\right] =3 \cdot\left[\begin{array}{c}1\\2\end{array}\right]}\)
to znaczy \(\displaystyle{ \left[\begin{array}{c}1\\2\end{array}\right]}\) jest przekształcony na swoją wielokrotność. Takie wektory są nazywane własnymi. Zbadaj wektory własne, poszukaj ich dla innych macierzy.

Jak się w ogóle za to wziąć? Jestem zorientowany tylko w mnożeniu macierzy
Ostatnio zmieniony 20 gru 2010, o 22:40 przez , łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Niepoprawnie napisany kod LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z http://matematyka.pl/178502.htm .
ODPOWIEDZ