Wydzielono z: Wyprowadzić wzór na wyznacznik macierzy

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
Awatar użytkownika
Arst
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 767
Rejestracja: 10 mar 2008, o 20:11
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: University of Warwick
Podziękował: 82 razy
Pomógł: 50 razy

Wydzielono z: Wyprowadzić wzór na wyznacznik macierzy

Post autor: Arst »

A taki wyznacznik:

\(\displaystyle{ \left| \begin{array}{ccccc} 1&n&n&...&n \\ n&2&n&...&n \\ n&n&3&...&n \\ ...&...&...&...&... \\ n&n&n&n&n \end{array}\right|}\)?

O ile się nie mylę to będzie to coś takiego \(\displaystyle{ n\prod_{k=1}^{n-1} (k-n)}\). Prawda to?
Ostatnio zmieniony 20 gru 2010, o 20:28 przez , łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Nowe zadania zamieszczaj w nowych wątkach.
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 9833
Rejestracja: 18 gru 2007, o 03:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 90 razy
Pomógł: 2632 razy

Wydzielono z: Wyprowadzić wzór na wyznacznik macierzy

Post autor: »

Arst pisze:O ile się nie mylę to będzie to coś takiego \(\displaystyle{ n\prod_{k=1}^{n-1} (k-n)}\). Prawda to?
Prawda. Ale tę prawdę można zapisać w bardziej przyjazny sposób. Jeśli napiszesz ten iloczyn bez użycia symbolu \(\displaystyle{ \prod}\), to powinieneś to zauważyć.

Q.
Awatar użytkownika
Arst
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 767
Rejestracja: 10 mar 2008, o 20:11
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: University of Warwick
Podziękował: 82 razy
Pomógł: 50 razy

Wydzielono z: Wyprowadzić wzór na wyznacznik macierzy

Post autor: Arst »

\(\displaystyle{ (-1)^{n}n!}\)
Tak by to chyba wyglądało
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 9833
Rejestracja: 18 gru 2007, o 03:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 90 razy
Pomógł: 2632 razy

Wydzielono z: Wyprowadzić wzór na wyznacznik macierzy

Post autor: »

Arst pisze:\(\displaystyle{ (-1)^{n}n!}\)
Tak by to chyba wyglądało
Prawie - powinno być \(\displaystyle{ (-1)^{n-1}\cdot n!}\)

Q.
Awatar użytkownika
Arst
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 767
Rejestracja: 10 mar 2008, o 20:11
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: University of Warwick
Podziękował: 82 razy
Pomógł: 50 razy

Wydzielono z: Wyprowadzić wzór na wyznacznik macierzy

Post autor: Arst »

Słusznie, przeskoczyłem o jeden indeks za daleko.

Dzięki
ODPOWIEDZ