Układy równanń liniowych - pytanie

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
chicken59
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 7
Rejestracja: 28 kwie 2010, o 01:14
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Gorlice
Podziękował: 1 raz

Układy równanń liniowych - pytanie

Post autor: chicken59 »

Mam takie pytanie a propos następującego układu równań liniowych, a dokładniej rzecz biorąc chodzi mi o sam koniec jego rozwiązania:
\(\displaystyle{ \left[\begin{array}{ccc|c}1&2&3 &0\\
0& 0& 0& 0\\
0& 0& 0& 1\end{array}\right]}\)

I tak, mój problem polega na tym że nie wiem co mam napisać w drugim i trzecim wierszu, no bo w pierwszym to \(\displaystyle{ x_1+x_2+x_3=0}\), a w pozostałych dwóch nie ma pojęcia. Proszę o pomoc !
Ostatnio zmieniony 20 gru 2010, o 19:09 przez Crizz, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznać się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm . Ort.
szw1710

Układy równanń liniowych - pytanie

Post autor: szw1710 »

Układ sprzeczny - trzecie równanie to

\(\displaystyle{ 0x_1+0x_2+0x_3=1}\), czyli \(\displaystyle{ 0=1}\)

(podobnie drugi wiersz da Ci \(\displaystyle{ 0=0}\), czyli można go opuścić.
chicken59
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 7
Rejestracja: 28 kwie 2010, o 01:14
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Gorlice
Podziękował: 1 raz

Układy równanń liniowych - pytanie

Post autor: chicken59 »

Czyli jeżeli takie coś mi wychodzi to mam napisać układ sprzeczny... ?
szw1710

Układy równanń liniowych - pytanie

Post autor: szw1710 »

Tak, motywując to nieco - np. podobnie jak ja to zrobiłem.
chicken59
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 7
Rejestracja: 28 kwie 2010, o 01:14
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Gorlice
Podziękował: 1 raz

Układy równanń liniowych - pytanie

Post autor: chicken59 »

Dziękuję za pomoc !
ODPOWIEDZ