Obliczanie układów równań

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
DBoniem
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 312
Rejestracja: 25 lis 2010, o 13:47
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 1 raz

Obliczanie układów równań

Post autor: DBoniem »

Przekształciłem układ równań do następującego do układu z macierzą trójkątną górną:

\(\displaystyle{ \begin{bmatrix} 1&1&2&b1\\0&-1&-1&b2-b1\\0&0&0&b3-2b1-(b2-b1)\end{bmatrix}}\)

Jakie warunki muszą spełniać współczynniki b1, b2, b3, aby ten układ równań liniowych
miał rozwiązanie? Wskazówka. Jak wygląda ostatnie równanie otrzymanego układu rów-
nań i co z jego postaci wynika?

det macierzy jest równy 0, czyli b1=b2=b3=0 i to jest rozwiązanie układu?
miodzio1988

Obliczanie układów równań

Post autor: miodzio1988 »

No nie.

Patrzymy się na ostatnie równanie i co mamy?

\(\displaystyle{ 0=k}\)

gdzie \(\displaystyle{ k}\) to jest ten najdłuższy wyraz u Ciebie. Kiedy takie równanie ma sens?
ODPOWIEDZ