Operacja na macierzy

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
R41N
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 10
Rejestracja: 9 gru 2010, o 13:35
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Koło
Podziękował: 4 razy

Operacja na macierzy

Post autor: R41N »

Czy moge odjąć trzecią kolumne od czwartej(czy to jest operacja dozwolna) aby policzyć wyznacznik macierzy?

\(\displaystyle{ \left[\begin{array}{cccc}1&0&0&1\\0&0&1&1\\0&1&1&1\\1&1&1&1\end{array}\right]}\)
Awatar użytkownika
alfgordon
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2176
Rejestracja: 10 lis 2010, o 13:14
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 10 razy
Pomógł: 379 razy

Operacja na macierzy

Post autor: alfgordon »

tak możesz,
Jeżeli do wiersza/kolumny wyznacznika dodamy sumę innych wierszy/kolumny pomnożonych przez stałe (tzw.
kombinację liniową innych wierszy/kolumny), to wartość wyznacznika nie zmieni się.
R41N
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 10
Rejestracja: 9 gru 2010, o 13:35
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Koło
Podziękował: 4 razy

Operacja na macierzy

Post autor: R41N »

Można przeprowadzić jakies operacje na wierszach/kolumnach aby uprościć wyliczenie wyznacznika?

\(\displaystyle{ \left[\begin{array}{cccc}3&2&0&0\\7&5&0&0\\0&0&9&4\\0&0&2&1\end{array}\right]}\)
Awatar użytkownika
miki999
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 8691
Rejestracja: 28 lis 2007, o 18:10
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Gdańsk
Podziękował: 36 razy
Pomógł: 1001 razy

Operacja na macierzy

Post autor: miki999 »

Można, np. wyzerować se \(\displaystyle{ 7}\) z drugiego wiersza i \(\displaystyle{ 2}\) z ostatniego. Jakieś pomysły dotyczące tego, jakich operacji można użyć?
R41N
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 10
Rejestracja: 9 gru 2010, o 13:35
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Koło
Podziękował: 4 razy

Operacja na macierzy

Post autor: R41N »

Moderator Scyth na GG podpowiedział mi że wynacznik jest równy ilorazowi wyznaczników 2-óch macierzy 2x2.

czyli detA=(3*5-7*2)*(9*1-2*4)
Awatar użytkownika
miki999
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 8691
Rejestracja: 28 lis 2007, o 18:10
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Gdańsk
Podziękował: 36 razy
Pomógł: 1001 razy

Operacja na macierzy

Post autor: miki999 »

No i "moderator scyth" dobrze podpowiedział.


Pozdrawiam.
ODPOWIEDZ