\(\displaystyle{ \frac{x+y}{2} \ge \sqrt{xy}}\)
Kombinowałem, ale nie wykombinowałem jak to udowodnić.
Jak już gdzieś było, to sorry, ale nie wiem jak szukać rozw. takich zadań (wyszukiwarka musiałaby znać Latexa?)
Dowód (kwadrat sumy?)
-
- Użytkownik
- Posty: 420
- Rejestracja: 6 lis 2010, o 20:10
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Clausthal-Zellerfeld
- Podziękował: 65 razy
- Pomógł: 25 razy
- Inkwizytor
- Użytkownik
- Posty: 4105
- Rejestracja: 16 maja 2009, o 15:08
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Poznań
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 428 razy
Dowód (kwadrat sumy?)
Oczywiście potrzebujesz założenia iż \(\displaystyle{ x,y \ge 0}\)
Zacznij od nierówności \(\displaystyle{ (x-y)^2 \ge 0}\)
Zacznij od nierówności \(\displaystyle{ (x-y)^2 \ge 0}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 420
- Rejestracja: 6 lis 2010, o 20:10
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Clausthal-Zellerfeld
- Podziękował: 65 razy
- Pomógł: 25 razy
Dowód (kwadrat sumy?)
Rozpisałem to, próbowałem jakoś przekształcać... i nic.
\(\displaystyle{ \frac{ x^{2}+y^{2} }{2} \ge xy}\)
\(\displaystyle{ \frac{ x^{2}+y^{2} }{2} \ge xy}\)
- Inkwizytor
- Użytkownik
- Posty: 4105
- Rejestracja: 16 maja 2009, o 15:08
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Poznań
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 428 razy
Dowód (kwadrat sumy?)
a może by tak dodac obustronnie \(\displaystyle{ 4xy}\) do jednego z wcześniejszych etapów
-
- Użytkownik
- Posty: 420
- Rejestracja: 6 lis 2010, o 20:10
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Clausthal-Zellerfeld
- Podziękował: 65 razy
- Pomógł: 25 razy