Witam.
Położenie lustra jest określone równaniem 2x-6y+3z-42=0. W jakim punkcie znajduje się obraz pozorny punktu (3, -7, 5)
Obliczyłem odległość tego punktu od płaszczyzny co = odległości punktu pozornego od lustra i wynosi ona 3.
I pomysły się skończyły. Proszę o podpowiedź.
Znaleźć obraz pozorny punktu, gdzie lustrem jest płaszczyzna
-
- Użytkownik
- Posty: 311
- Rejestracja: 5 gru 2010, o 19:18
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 5 razy
- Pomógł: 34 razy
Znaleźć obraz pozorny punktu, gdzie lustrem jest płaszczyzna
a może by znaleźć rzut punktu \(\displaystyle{ P}\) na daną płaszczyznę - niech będzie nim punkt
\(\displaystyle{ P_{\pi}}\)
następnie wyznaczyć wektor \(\displaystyle{ \overrightarrow{PP_{\pi}}}\)
obraz pozorny punktu P_{o} - punkt P' będzie końcem wektora \(\displaystyle{ \overrightarrow{P_{\pi}P_{o}}}\)
\(\displaystyle{ P_{\pi}}\)
następnie wyznaczyć wektor \(\displaystyle{ \overrightarrow{PP_{\pi}}}\)
obraz pozorny punktu P_{o} - punkt P' będzie końcem wektora \(\displaystyle{ \overrightarrow{P_{\pi}P_{o}}}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 21
- Rejestracja: 2 gru 2010, o 20:41
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Strzelin
- Podziękował: 2 razy
Znaleźć obraz pozorny punktu, gdzie lustrem jest płaszczyzna
Już sobie poradziłem. Tak jak mówisz kolego, znalazłem rzut punktu \(\displaystyle{ P}\) na płaszczyźnie. Nazwałem ten punkt \(\displaystyle{ Q}\).
Następnie z równania parametrycznego prostej przechodzącej przez punkty \(\displaystyle{ P,Q}\) wyliczyłem \(\displaystyle{ (x,y,z)}\).
Później wystarczy tylko do tego równania zamiast współrzędnych \(\displaystyle{ (3,-7,5)}\) podstawić niewiadomą \(\displaystyle{ (x _{0} ,y _{0} ,z _{0})}\), która jest szukanym punktem \(\displaystyle{ P'}\)
Następnie z równania parametrycznego prostej przechodzącej przez punkty \(\displaystyle{ P,Q}\) wyliczyłem \(\displaystyle{ (x,y,z)}\).
Później wystarczy tylko do tego równania zamiast współrzędnych \(\displaystyle{ (3,-7,5)}\) podstawić niewiadomą \(\displaystyle{ (x _{0} ,y _{0} ,z _{0})}\), która jest szukanym punktem \(\displaystyle{ P'}\)