Kolejność wykonywania działan w równaniu macierzowym

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
Profesor Ciekawski
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 22
Rejestracja: 11 gru 2010, o 19:44
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa

Kolejność wykonywania działan w równaniu macierzowym

Post autor: Profesor Ciekawski »

\(\displaystyle{ (X*\begin{bmatrix} 4&3\\-1&-1\end{bmatrix}}\) - 3I + \(\displaystyle{ \begin{bmatrix} -3&4\\-2&3\end{bmatrix}^{2})^{T}}\) = \(\displaystyle{ \begin{bmatrix} 3&1&2\\-1&2&1\end{bmatrix}}\) * \(\displaystyle{ \begin{bmatrix} 3&-1\\1&2\\2&1\end{bmatrix}}\)

Mógłby ktoś proszę pomóc w kolejności wykonywania działań ? Chodzi mi o to które działanie najpierw wykonywać.
A drugie moje pytanie dotyczy macierzy I. Co znaczy 3I. Czy jest to 3x macierz jednostkowa czyli \(\displaystyle{ \begin{bmatrix} 3&0&0\\0&3&0\\0&0&3\end{bmatrix}}\) czy może to się całkowicie pomija ?

Dzięki wielkie za pomoc.

ps. to T na końcu za nawiasem to chodzi o macierz transponowaną tego wszystkiego w nawiasie. Bo coś mi indeks górny indeksu górnego nie wyszedł.
Awatar użytkownika
miki999
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 8691
Rejestracja: 28 lis 2007, o 18:10
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Gdańsk
Podziękował: 36 razy
Pomógł: 1001 razy

Kolejność wykonywania działan w równaniu macierzowym

Post autor: miki999 »

Czy jest to 3x macierz jednostkowa
Zgadza się.
Mógłby ktoś proszę pomóc w kolejności wykonywania działań ? Chodzi mi o to które działanie najpierw wykonywać.
W sumie identycznie jak w przypadku zwykłych liczb.



Pozdrawiam.
ODPOWIEDZ