Rozwiąż równania macierzowe, wykorzystując macierz odwrotną

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
amn
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4
Rejestracja: 11 gru 2010, o 18:02
Płeć: Mężczyzna

Rozwiąż równania macierzowe, wykorzystując macierz odwrotną

Post autor: amn »

Mam problem z tym przykładem, chciałbym aby ktoś objaśnił mi jak się go oblicza krok po kroku

X * \(\displaystyle{ \left[\begin{array}{ccc}3&2\\1&2\end{array}\right]}\) + \(\displaystyle{ \left[\begin{array}{ccc}3&1&2\\0&-1&4\\2&-2&1\end{array}\right]}\) * \(\displaystyle{ \left[\begin{array}{ccc}4&2&3\\0&-1&-2\end{array}\right]^{T}}\) = \(\displaystyle{ \left[\begin{array}{ccc}9&5\\7&7\\10&6\end{array}\right]}\)

a rozwiązanie to:
X = \(\displaystyle{ \left[\begin{array}{ccc}-8&13\\-2&12\\0&3\end{array}\right]}\)
ODPOWIEDZ