Wektor ortogonalny

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
Ctrene
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 44
Rejestracja: 21 lis 2010, o 21:49
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Poznań
Podziękował: 1 raz

Wektor ortogonalny

Post autor: Ctrene »

Definicja: Układ wektorów nazywamy układem wektorów ortogonalnych, gdy każde dwa różne wektory tego układu są ortogonalne, czyli ich iloraz jest równy 0.
W oparciu o tą definicję mam zbadać, czy dany układ równy jest ortogonalny.
Są to trzy wektory. W moim rozumowaniu powinienem pomnożyć pierwszy z drugim, drugi z trzecim, pierwszy z trzecim i sprawdzić, czy wynikiem jest 0. Czy moje rozumowanie jest poprawne?
5t4rcH
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 29
Rejestracja: 26 sty 2009, o 21:02
Płeć: Mężczyzna
Pomógł: 2 razy

Wektor ortogonalny

Post autor: 5t4rcH »

Tak.
Ctrene
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 44
Rejestracja: 21 lis 2010, o 21:49
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Poznań
Podziękował: 1 raz

Wektor ortogonalny

Post autor: Ctrene »

Jeśli mam taki układ \(\displaystyle{ \left[ 1 2 2\right],\left[ 2 2-2\right], \left[ 2-2 1\right]}\) to odpowiedź jest negatywna
ODPOWIEDZ