wyznaczyć bazę przestrzeni liniowej

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
annavg
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 16
Rejestracja: 4 lis 2010, o 16:26
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Katowice
Podziękował: 6 razy

wyznaczyć bazę przestrzeni liniowej

Post autor: annavg »

Wyznaczyć bazę i wymiar podprzestrzeni \(\displaystyle{ lin(\alpha_{1},..., \alpha_{4})}\) przestrzeni \(\displaystyle{ Q^{4}}\) jeśli:
\(\displaystyle{ \alpha_{1}=\begin{bmatrix} 5\\2\\-3\\1\end{bmatrix}, \alpha_{2}=\begin{bmatrix} 4\\1\\-2\\3\end{bmatrix}, \alpha_{3}=\begin{bmatrix} 1\\1\\-1\\2\end{bmatrix}, \alpha_{3}=\begin{bmatrix} 3\\4\\-1\\2\end{bmatrix}}\).
Nie bardzo wiem na czym polega wyznaczenie tej bazy, czy ktoś mógłby mi powiedzieć chociaż co po kolei należy z tym zrobić?
sdamian
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 311
Rejestracja: 5 gru 2010, o 19:18
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 5 razy
Pomógł: 34 razy

wyznaczyć bazę przestrzeni liniowej

Post autor: sdamian »

musisz zbadać czy wektory \(\displaystyle{ \alpha_{1},\alpha_{2},\alpha_{3},\alpha_{4}}\) są liniowo niezależne
annavg
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 16
Rejestracja: 4 lis 2010, o 16:26
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Katowice
Podziękował: 6 razy

wyznaczyć bazę przestrzeni liniowej

Post autor: annavg »

No tak, są i to oznacza, że tworzą bazę?
sdamian
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 311
Rejestracja: 5 gru 2010, o 19:18
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 5 razy
Pomógł: 34 razy

wyznaczyć bazę przestrzeni liniowej

Post autor: sdamian »

no - jedna z równoważnych definicji bazy, to:
MAKSYMALNY ZBIÓR LINIOWO NIEZALEŻNY

tutaj masz przestrzeń czterowymiarową, więc jeśli te cztery wektory są liniowo niezależne, to tworzą bazę
ODPOWIEDZ