Macierz 4-tego stopnia
-
- Użytkownik
- Posty: 6
- Rejestracja: 10 gru 2010, o 08:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Płock
- Podziękował: 1 raz
Macierz 4-tego stopnia
Witam otóz mam macierz 4tego stopnia obliczyć i nie wiem jak, prosze o pomoc
\(\displaystyle{ \left[ \begin{array}{cccc}
4& -1& 3 & -1\\
3& 1& 0 & 2\\
1& 3 & 0 & 1 \\
1& 1& 2 & -1\end{array}\right]}\)
\(\displaystyle{ \left[ \begin{array}{cccc}
4& -1& 3 & -1\\
3& 1& 0 & 2\\
1& 3 & 0 & 1 \\
1& 1& 2 & -1\end{array}\right]}\)
Ostatnio zmieniony 10 gru 2010, o 11:15 przez Qń, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznać się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznać się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
-
- Użytkownik
- Posty: 6
- Rejestracja: 10 gru 2010, o 08:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Płock
- Podziękował: 1 raz
Macierz 4-tego stopnia
no musze obliczyć ten macierz nie wyznacznik ani odwrotność tylko musze obliczyć macierz
-
- Użytkownik
- Posty: 6
- Rejestracja: 10 gru 2010, o 08:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Płock
- Podziękował: 1 raz
Macierz 4-tego stopnia
chodzi chyba o zastosoowanie Rozwinięcie Laplace'a ale prosze o dokładnie obliczenia bo jestem jak by to ująć "oporny"
- alfgordon
- Użytkownik
- Posty: 2176
- Rejestracja: 10 lis 2010, o 13:14
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 10 razy
- Pomógł: 379 razy
Macierz 4-tego stopnia
więc masz wyliczyć wyznacznik tej macierzy...
więc jak masz zastosować rozwinięcie Laplace'a to wtedy za pomocą elementarnych przekształceń doprowadzasz do tego aby w jakimś wierszu/ kolumnie była maksymalna ilość zer ( czyli w tym przypadku masz mieć trzy zera)
więc możesz np. pierwszy wiersz pomnożyć razy 2,
4-ty wiersz razy 3 , a następnie od pierwszego wiersza odjąć czwarty i powinno ci wyjść:
\(\displaystyle{ \left[ \begin{array}{cccc} 5& -5& 0 & 1\\ 3& 1& 0 & 2\\ 1& 3 & 0 & 1 \\ 3& 3& 6 & -3\end{array}\right]}\)
i teraz liczysz metodą Laplace'a wg trzeciej kolumny:
\(\displaystyle{ \left[ \begin{array}{cccc} 5& -5& 0 & 1\\ 3& 1& 0 & 2\\ 1& 3 & 0 & 1 \\ 3& 3& 6 & -3\end{array}\right]=6 \cdot (-1)^{4+3} \cdot \begin{vmatrix} 5&-5&1\\3&1&2\\1&3&1\end{vmatrix}}\)
(\(\displaystyle{ (-1)^{j+i}=(-1)^{4+3}}\), gdzi j,i to j-ty wiersz i i-ta kolumna)- przypomnienie co to oznacza
i teraz chyba wiesz jak wyliczyć wyznacznik trzeciego stopnia
więc jak masz zastosować rozwinięcie Laplace'a to wtedy za pomocą elementarnych przekształceń doprowadzasz do tego aby w jakimś wierszu/ kolumnie była maksymalna ilość zer ( czyli w tym przypadku masz mieć trzy zera)
więc możesz np. pierwszy wiersz pomnożyć razy 2,
4-ty wiersz razy 3 , a następnie od pierwszego wiersza odjąć czwarty i powinno ci wyjść:
\(\displaystyle{ \left[ \begin{array}{cccc} 5& -5& 0 & 1\\ 3& 1& 0 & 2\\ 1& 3 & 0 & 1 \\ 3& 3& 6 & -3\end{array}\right]}\)
i teraz liczysz metodą Laplace'a wg trzeciej kolumny:
\(\displaystyle{ \left[ \begin{array}{cccc} 5& -5& 0 & 1\\ 3& 1& 0 & 2\\ 1& 3 & 0 & 1 \\ 3& 3& 6 & -3\end{array}\right]=6 \cdot (-1)^{4+3} \cdot \begin{vmatrix} 5&-5&1\\3&1&2\\1&3&1\end{vmatrix}}\)
(\(\displaystyle{ (-1)^{j+i}=(-1)^{4+3}}\), gdzi j,i to j-ty wiersz i i-ta kolumna)- przypomnienie co to oznacza
i teraz chyba wiesz jak wyliczyć wyznacznik trzeciego stopnia
-
- Użytkownik
- Posty: 6
- Rejestracja: 10 gru 2010, o 08:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Płock
- Podziękował: 1 raz
Macierz 4-tego stopnia
wiem dzieki, a mozna obliczyć to innym sposobem ?? bo zanim ja dojde jak to obliczyć to mi cały czas na zrobienie zadania na kolokfium zleci
- alfgordon
- Użytkownik
- Posty: 2176
- Rejestracja: 10 lis 2010, o 13:14
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 10 razy
- Pomógł: 379 razy
Macierz 4-tego stopnia
tak się liczy wyznaczniki stopnia większego niż 3 na 3...
co ci zajmie cały dzień?
dodawanie , mnożenie wierszy? żebyś miał te trzy zera?
czy może nie umiesz wyliczyć wyznacznika 3 na 3 , np metodą Sarrusa..
co ci zajmie cały dzień?
dodawanie , mnożenie wierszy? żebyś miał te trzy zera?
czy może nie umiesz wyliczyć wyznacznika 3 na 3 , np metodą Sarrusa..
-
- Użytkownik
- Posty: 6
- Rejestracja: 10 gru 2010, o 08:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Płock
- Podziękował: 1 raz