podprzestrzeń liniowa?

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
annavg
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 16
Rejestracja: 4 lis 2010, o 16:26
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Katowice
Podziękował: 6 razy

podprzestrzeń liniowa?

Post autor: annavg »

Czy dany podzbiór przestrzeni \(\displaystyle{ R _{2}^{2}}\) jest podprzestrzenią liniową?
\(\displaystyle{ U={\begin{bmatrix} a&-b\\b&a\end{bmatrix}: a,b \in K}}\)
Wiem tyle, że aby stwierdzić czy dany zbiór jest podprzestrzenią liniową należy sprawdzić czy dla każdych \(\displaystyle{ a, b}\) i dla każdych wektorów \(\displaystyle{ \alpha, \beta}\) \(\displaystyle{ a \cdot \alpha+b \cdot \beta \in U}\), ale niebardzo wiem co ja mam tu właściwie przez co pomnożyć gdy mam taką macierz...
Bardzo proszę o pomoc.
sushi
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3424
Rejestracja: 30 sie 2006, o 14:36
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Szczecin
Podziękował: 2 razy
Pomógł: 476 razy

podprzestrzeń liniowa?

Post autor: sushi »

dodajesz do siebie dwie macierze i patrzysz czy rowniez suma ich bedzie nalezec do \(\displaystyle{ U}\)
ODPOWIEDZ