Przestrzeń liniowa
-
- Użytkownik
- Posty: 99
- Rejestracja: 2 paź 2010, o 11:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 4 razy
Przestrzeń liniowa
Czy zbiór \(\displaystyle{ R^{2}}\) z dodawaniem \(\displaystyle{ ( x_{1},y _{1})+( x_{2},y _{2})=(x_{1}+x_{2},y _{1}+y _{2})}\) i mnożeniem przez liczbę \(\displaystyle{ \alpha (x,y)=( \alpha x,y)}\) jest przestrzenią liniową nad ciałem liczb rzeczywistych?
Ostatnio zmieniony 9 gru 2010, o 13:59 przez Qń, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Temat umieszczony w złym dziale.
Powód: Temat umieszczony w złym dziale.
-
- Użytkownik
- Posty: 9833
- Rejestracja: 18 gru 2007, o 03:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 90 razy
- Pomógł: 2632 razy
Przestrzeń liniowa
Nie, gdyby był, to mielibyśmy:
\(\displaystyle{ (1+1)\cdot (1,1) = 2 \cdot (1,1) = (2,1)}\)
oraz
\(\displaystyle{ (1+1)\cdot (1,1)= (1,1)+(1,1)=(2,2)}\)
czyli sprzeczność.
Q.
\(\displaystyle{ (1+1)\cdot (1,1) = 2 \cdot (1,1) = (2,1)}\)
oraz
\(\displaystyle{ (1+1)\cdot (1,1)= (1,1)+(1,1)=(2,2)}\)
czyli sprzeczność.
Q.