Obliczyć wyznacznik macierzy:
a)
\(\displaystyle{ \left|\begin{array}{cccc}1&2&3&4\\5&6&7&8\\9&10&11&12\\13&14&15&16\end{array}\right|}\)
b)
\(\displaystyle{ \left|\begin{array}{cccc}1&1&-1&1\\2&-1&1&1\\1&2&3&-1\\3&-1&2&1\end{array}\right|}\)
pomożecie?
Obliczanie wyznacznika
- rtuszyns
- Użytkownik
- Posty: 2042
- Rejestracja: 29 gru 2006, o 23:24
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Zamość
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 229 razy
Obliczanie wyznacznika
b) skorzystaj z własności wyznaczników:
wiersz 1 - wiersz 2
wiersz 3 + wiersz 4
wiersz 3 + wiersz 2
teraz rozwinięcie Laplace'a według czwartej kolumny i otrzymujemy:
\(\displaystyle{ \det\left[
\begin{array}{cccc}
-1&2&-2&0\\
2&-1&1&1\\
3&1&4&0\\
4&1&5&0
\end{array}\right]=15}\)
Podobnie pokombinuj z przykładem a)
wiersz 1 - wiersz 2
wiersz 3 + wiersz 4
wiersz 3 + wiersz 2
teraz rozwinięcie Laplace'a według czwartej kolumny i otrzymujemy:
\(\displaystyle{ \det\left[
\begin{array}{cccc}
-1&2&-2&0\\
2&-1&1&1\\
3&1&4&0\\
4&1&5&0
\end{array}\right]=15}\)
Podobnie pokombinuj z przykładem a)
-
- Użytkownik
- Posty: 311
- Rejestracja: 5 gru 2010, o 19:18
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 5 razy
- Pomógł: 34 razy
Obliczanie wyznacznika
a) jak odejmiesz od drugiego wiersza pierwszy,
oraz od czwartego trzeci,
to w drugim i czwartym wierszu otrzymasz same czwórki,
skąd wyznacznik = 0.
oraz od czwartego trzeci,
to w drugim i czwartym wierszu otrzymasz same czwórki,
skąd wyznacznik = 0.
-
- Użytkownik
- Posty: 311
- Rejestracja: 5 gru 2010, o 19:18
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 5 razy
- Pomógł: 34 razy
Obliczanie wyznacznika
dodaj trzecią kolumnę do pierwszej, do drugiej i do czwartej kolumny a następnie zastosuj rozwinięcie Laplace'a wg. pierwszego wiersza
-- 8 gru 2010, o 17:25 --
tzn - w przykł b) wtedy wyjdzie 3
-- 8 gru 2010, o 17:25 --
tzn - w przykł b) wtedy wyjdzie 3