z Twierdzenia Kroneckera-Capellego

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
DBoniem
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 312
Rejestracja: 25 lis 2010, o 13:47
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 1 raz

z Twierdzenia Kroneckera-Capellego

Post autor: DBoniem »

Sprawdź czy układ jest niesprzeczny.
\(\displaystyle{ 2x_1+3x_2-x_3=1\\
-x_1+2x_2+2x_3=3}\)


korzystając z tw. K-C. układ równań liniowych \(\displaystyle{ Ax=b}\) ma rozw wtedy i tylko wtedy, gdy rzad macierzy A jest równy rzędowi macierzy rozszerzonej \(\displaystyle{ [A|b]}\) tego układu

\(\displaystyle{ rank A=2}\)
\(\displaystyle{ rank [A|b]=2}\) czyli układ jest niesprzeczny
dobrze?
Ostatnio zmieniony 8 gru 2010, o 14:12 przez Crizz, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości. Przejście do nowej linii to w LaTeXu '\\', a indeks dolny - '_{}'.
ODPOWIEDZ