\(\displaystyle{ \begin{cases}0,5t_1+3+10\lambda=0\\
t_2+4+20\lambda=0\\
10t_1+20t_2-100=0\end{cases}}\)
Mógłby ktoś rozwiązać ten układ? Dawno tego nie robiłem i nawet nie wiem jak się za to zabrać:|
Układ równań. 3 niewiadome, 3 równania
-
- Użytkownik
- Posty: 8
- Rejestracja: 12 lis 2009, o 21:15
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska południowa
- Podziękował: 1 raz
Układ równań. 3 niewiadome, 3 równania
Ostatnio zmieniony 8 gru 2010, o 14:23 przez Crizz, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Temat umieszczony w złym dziale.Poprawa wiadomości. Litera lambda to w LaTeXu '\lambda', a indeks dolny uzyskujemy za pomocą '_{}'.
Powód: Temat umieszczony w złym dziale.Poprawa wiadomości. Litera lambda to w LaTeXu '\lambda', a indeks dolny uzyskujemy za pomocą '_{}'.
-
- Użytkownik
- Posty: 16328
- Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 35 razy
- Pomógł: 3248 razy
Układ równań. 3 niewiadome, 3 równania
\(\displaystyle{ \begin{cases}0,5t_1+3+10\lambda=0\ / \cdot (-2)\\
t_2+4+20\lambda=0\\
10t_1+20t_2-100=0\end{cases}}\)
\(\displaystyle{ \begin{cases}-t_1-6-20\lambda=0\\
t_2+4+20\lambda=0\\
10t_1+20t_2-100=0\end{cases}}\)
Dodajemy stronami I i II równanie
\(\displaystyle{ \begin{cases}-t_1-6-20\lambda=0\\
t_2-t_1-2=0\\
10t_1+20t_2-100=0\end{cases}}\)
t_2+4+20\lambda=0\\
10t_1+20t_2-100=0\end{cases}}\)
\(\displaystyle{ \begin{cases}-t_1-6-20\lambda=0\\
t_2+4+20\lambda=0\\
10t_1+20t_2-100=0\end{cases}}\)
Dodajemy stronami I i II równanie
\(\displaystyle{ \begin{cases}-t_1-6-20\lambda=0\\
t_2-t_1-2=0\\
10t_1+20t_2-100=0\end{cases}}\)