Równanie macierzowe

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
LanskapuchA
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 34
Rejestracja: 9 lut 2009, o 13:21
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Zręcin
Podziękował: 2 razy

Równanie macierzowe

Post autor: LanskapuchA »

Witam. Mam problem z pewnym równaniem a dokładniej \(\displaystyle{ AXB = \left[\begin{array}{ccc}2&2\\2&-1\\0&1\end{array}\right]}\)

przy czym:

\(\displaystyle{ A =\left[\begin{array}{ccc}1&2&3\\3&1&-1\\0&2&1\end{array}\right]}\)

\(\displaystyle{ B =\left[\begin{array}{ccc}2&1\\-1&3\end{array}\right]}\)

Po przekształceniu tego równania mam, że \(\displaystyle{ X =\left[\begin{array}{ccc}2&2\\2&-1\\0&1\end{array}\right] A^{-1} B^{-1}}\) i powiedzcie mi jak mam te macierze pomnożyć skoro jedna jest wymiaru 3x3 a druga 2x2. No chyba, że źle o czymś myślę więc mnie uświadomnie, proszę.
Ostatnio zmieniony 7 gru 2010, o 19:25 przez , łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 9833
Rejestracja: 18 gru 2007, o 03:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 90 razy
Pomógł: 2632 razy

Równanie macierzowe

Post autor: »

\(\displaystyle{ X=A^{-1}\cdot \left[\begin{array}{ccc}2&2\\2&-1\\0&1\end{array}\right]\cdot B^{-1}}\)
Zwracaj uwagę na to z której strony mnożysz równanie stronami.

Q.
ODPOWIEDZ