przynaleznośc wektora do podprzestrzeni

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
asiula0321
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 242
Rejestracja: 20 gru 2009, o 13:41
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Gdańsk

przynaleznośc wektora do podprzestrzeni

Post autor: asiula0321 »

Jak sprawdzic czy wektor (-3,1,2,5) nalezy do podprzestrzeni U przestrzeni liniowej \(\displaystyle{ R ^{4}}\)
\(\displaystyle{ U={(x-2y,x+2z,y+z,x+2y+4z)}}\)??
Awatar użytkownika
miki999
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 8691
Rejestracja: 28 lis 2007, o 18:10
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Gdańsk
Podziękował: 36 razy
Pomógł: 1001 razy

przynaleznośc wektora do podprzestrzeni

Post autor: miki999 »

Rozwiązać układ równań przyrównując kolejne współrzędne wektora \(\displaystyle{ U}\) i tego z polecenia?
asiula0321
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 242
Rejestracja: 20 gru 2009, o 13:41
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Gdańsk

przynaleznośc wektora do podprzestrzeni

Post autor: asiula0321 »

czyli x-2y=-3, x+2z=1,y+z=2, x+2y+4z=5 ??
i jak mam stwierdzić że ten wektor nalezy do podprzestrzeni?
Awatar użytkownika
miki999
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 8691
Rejestracja: 28 lis 2007, o 18:10
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Gdańsk
Podziękował: 36 razy
Pomógł: 1001 razy

przynaleznośc wektora do podprzestrzeni

Post autor: miki999 »

Może napiszę inaczej, aby sięgnąć do istoty tego problemu.

Czym jest podprzestrzeń \(\displaystyle{ U}\) (w tym konkretnym przypadku)?
Ostatnio zmieniony 7 gru 2010, o 18:13 przez miki999, łącznie zmieniany 1 raz.
asiula0321
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 242
Rejestracja: 20 gru 2009, o 13:41
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Gdańsk

przynaleznośc wektora do podprzestrzeni

Post autor: asiula0321 »

zbiorem wektorów?
Awatar użytkownika
miki999
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 8691
Rejestracja: 28 lis 2007, o 18:10
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Gdańsk
Podziękował: 36 razy
Pomógł: 1001 razy

przynaleznośc wektora do podprzestrzeni

Post autor: miki999 »

Tak, jakich?
asiula0321
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 242
Rejestracja: 20 gru 2009, o 13:41
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Gdańsk

przynaleznośc wektora do podprzestrzeni

Post autor: asiula0321 »

[1,1,0,1],[-2,0,1,2],[0,2,1,4]
Awatar użytkownika
miki999
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 8691
Rejestracja: 28 lis 2007, o 18:10
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Gdańsk
Podziękował: 36 razy
Pomógł: 1001 razy

przynaleznośc wektora do podprzestrzeni

Post autor: miki999 »

Tylko 3 wektory? Coś bidna ta przestrzeń (która w tym wydaniu nawet nie jest liniowa ).
asiula0321
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 242
Rejestracja: 20 gru 2009, o 13:41
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Gdańsk

przynaleznośc wektora do podprzestrzeni

Post autor: asiula0321 »

to jakie będą te wektory? bo nie rozumiem..
Awatar użytkownika
miki999
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 8691
Rejestracja: 28 lis 2007, o 18:10
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Gdańsk
Podziękował: 36 razy
Pomógł: 1001 razy

przynaleznośc wektora do podprzestrzeni

Post autor: miki999 »

No ja się o to pytam
Skoro przestrzeń składa się tylko z 3 wektorów, to raczej ten z polecenia nie należy do tej przestrzeni.
asiula0321
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 242
Rejestracja: 20 gru 2009, o 13:41
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Gdańsk

przynaleznośc wektora do podprzestrzeni

Post autor: asiula0321 »

czyli te wektory które podałam są dobrze?
Awatar użytkownika
miki999
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 8691
Rejestracja: 28 lis 2007, o 18:10
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Gdańsk
Podziękował: 36 razy
Pomógł: 1001 razy

przynaleznośc wektora do podprzestrzeni

Post autor: miki999 »

Nie są dobrze, a gdyby były, to udzielenie odpowiedzi do tego zadania byłoby trywialne.

To jeszcze raz:
Jak myślisz z jakich wektorów składa się zbiór \(\displaystyle{ U=\{(x-2y,x+2z,y+z,x+2y+4z)\}}\)? Co może oznaczać ten zapis?

Dlaczego poprzednio wybrałaś tamte 3?
asiula0321
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 242
Rejestracja: 20 gru 2009, o 13:41
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Gdańsk

przynaleznośc wektora do podprzestrzeni

Post autor: asiula0321 »

to jeszcze raz:) te wektory to [1,-2,0],[1,0,2],[0,1,1],[1,2,4] ?
Awatar użytkownika
miki999
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 8691
Rejestracja: 28 lis 2007, o 18:10
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Gdańsk
Podziękował: 36 razy
Pomógł: 1001 razy

przynaleznośc wektora do podprzestrzeni

Post autor: miki999 »

A co może oznaczać zapis: \(\displaystyle{ \{(x-2y,x+2z,y+z,x+2y+4z)\}}\)? Po coś autor zadania go tu wstawił
asiula0321
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 242
Rejestracja: 20 gru 2009, o 13:41
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Gdańsk

przynaleznośc wektora do podprzestrzeni

Post autor: asiula0321 »

prosze wytłumacz mi to bo nigdy do tego nie dojde
ODPOWIEDZ