Witam
Gdy mamy takie płaszczyzny równoległe
\(\displaystyle{ \pi _{1} :30x-32y+24z-75=0 \ \ \mbox{oraz} \ \ \pi _{2} : 15x-16y+12z-25=0}\)
aby obliczyć między nimi odległość ze wzoru, potrzebujemy pkt z płaszczyzny \(\displaystyle{ \pi _{1}}\). Jak wyznaczyć ten pkt? Co trzeba podstawić za x,y, aby wyszło z ? Można wziąć dowolne współrzędne?
Pozdrawiam
Odległość między płaszczyznami
-
- Użytkownik
- Posty: 9833
- Rejestracja: 18 gru 2007, o 03:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 90 razy
- Pomógł: 2632 razy
Odległość między płaszczyznami
Wzór na odległość między płaszczyznami \(\displaystyle{ Ax+By+Cz+D_1=0}\) i \(\displaystyle{ Ax+By+Cz+D_2=0}\) to:
\(\displaystyle{ d=\frac{|D_1-D_2|}{\sqrt{A^2+B^2+C^2}}}\)
Q.
\(\displaystyle{ d=\frac{|D_1-D_2|}{\sqrt{A^2+B^2+C^2}}}\)
Q.
-
- Użytkownik
- Posty: 44
- Rejestracja: 4 sty 2007, o 17:32
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 1 raz
Odległość między płaszczyznami
A z której płaszczyzny mam wziąć A,B,C?
Albo w takim wypadku:
\(\displaystyle{ \pi _{1} :2x+y-3z+1=0 \ \ \mbox{oraz} \ \ \pi _{2} : 4x+2y-6z+1=0}\)
Wychodzi w liczniku 0.
Albo w takim wypadku:
\(\displaystyle{ \pi _{1} :2x+y-3z+1=0 \ \ \mbox{oraz} \ \ \pi _{2} : 4x+2y-6z+1=0}\)
Wychodzi w liczniku 0.
-
- Użytkownik
- Posty: 44
- Rejestracja: 4 sty 2007, o 17:32
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 1 raz
Odległość między płaszczyznami
Niestety nie rozumiem o co Ci chodzi. Nie wiem jak przekształcić wzory płaszczyzn, aby różniły się tylko D. Nie ma metody na obliczanie odl. tak jak już wcześniej mówiłem, z pkt z płaszczyzny pi1? Mamy podany taki przykład w książce. Mianowicie, chodzi mi o wykorzystanie wzoru na odl. między płaszczyzną a pktem.
-
- Użytkownik
- Posty: 9833
- Rejestracja: 18 gru 2007, o 03:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 90 razy
- Pomógł: 2632 razy
Odległość między płaszczyznami
W pierwszym przykładzie pomnóż drugie równanie stronami przez dwa, w drugim przykładzie pomnóż pierwsze równanie przez dwa.
Q.
Q.