Wymiar przestrzeni

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
Krzysztof44
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 77
Rejestracja: 14 cze 2009, o 21:52
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 2 razy
Pomógł: 12 razy

Wymiar przestrzeni

Post autor: Krzysztof44 »

Witam,
czy \(\displaystyle{ dimV=4}\)? Gdzie \(\displaystyle{ V=\left\{p \in R _{6}[x]: wielomian \ p \ jest \ funkcją \ parzysta \ \right\}}\) .
Zapis \(\displaystyle{ R _{6}[x]}\) oznacza: Wszystkie wielomiany stopnia nie większego niż 6.
Moje rozwiazanie wyglądało tak: Podałem baze przestrzeni \(\displaystyle{ V}\) czyli zbiór \(\displaystyle{ \left\{ x ^{6}, x ^{4}, x ^{2}, 1 \right\}}\). I stąd mój wniosek, że \(\displaystyle{ dimV=4}\). Zgadza się?
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 9833
Rejestracja: 18 gru 2007, o 03:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 90 razy
Pomógł: 2632 razy

Wymiar przestrzeni

Post autor: »

Jeśli wykazałeś, że przedstawiony układ jest bazą (a istotnie jest), to rozwiązanie jest prawidłowe.

Q.
Krzysztof44
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 77
Rejestracja: 14 cze 2009, o 21:52
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 2 razy
Pomógł: 12 razy

Wymiar przestrzeni

Post autor: Krzysztof44 »

Tak, wykazałem. Dziękuje, za szybką odpowiedź. Pozdrawiam.
ODPOWIEDZ