Znajdź przestrzeń ze wzgledu na parametry

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
Wujcio
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 57
Rejestracja: 24 paź 2010, o 21:19
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 11 razy
Pomógł: 1 raz

Znajdź przestrzeń ze wzgledu na parametry

Post autor: Wujcio »

Niech \(\displaystyle{ V1 = lin((0,1,-1,3),(1,7,0,-1))}\) Dla jakich wartości parametrów s i t można znaleźć przestrzeń V2 taką aby \(\displaystyle{ R ^{4} = V1 sumaprosta V2}\) oraz \(\displaystyle{ V2 \subset W}\) gdzie W jest podprzestrzenią w R4 opisaną równaniem \(\displaystyle{ x _{1} + tx _{2} - 3x _{3} - sx _{4} = 0}\) Jeśli możliwe znaleźć V2
ODPOWIEDZ