Przekształcenie liniowe

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
Cecylia
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 127
Rejestracja: 21 lut 2009, o 16:32
Płeć: Kobieta
Podziękował: 12 razy
Pomógł: 7 razy

Przekształcenie liniowe

Post autor: Cecylia »

Dane jest przekształcenie liniowe T:
\(\displaystyle{ T:R ^{2} \rightarrow R ^{3}}\) T(1,2)=(1,0,1), T(-1,0)=(0,1,1)
Wyznacz T(2,1).
bardzo prosze o dokladne rozwiązanie:)
sdamian
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 311
Rejestracja: 5 gru 2010, o 19:18
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 5 razy
Pomógł: 34 razy

Przekształcenie liniowe

Post autor: sdamian »

ponieważ

\(\displaystyle{ $(2,1)=0,5(1,2)-1,5(-1,0)$\\}\)
więc (skoro T jest liniowe):\
\(\displaystyle{ $T((2,1))=T(0,5(1,2)-1,5(-1,0))=0,5T((1,2))-1,5T((-1,0))=\ldots$\\}\)
i wystarczy podstawić
ODPOWIEDZ