uklad 3 rownan z parametrem

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
fuqs
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 377
Rejestracja: 22 paź 2006, o 15:18
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 24 razy
Pomógł: 1 raz

uklad 3 rownan z parametrem

Post autor: fuqs »

dla jakich wartości parametru a rozwiązanie układu jest zbiorem jednoelementowym:

\(\displaystyle{ \begin{cases} ax + y + z = 1 \\ x + ay + z = a \\ x + y + az = a^{2} \end{cases}}\)


jak w ogole sie wziac za taki typ zadania ?

ogolnie chodzi o macierze i zastosowanie eliminacji gaussa oraz ustalenie ilosci rozwiazan na tej podstawie. wyznacznikow nie mielismy..

ale po prostu mam troche zaleglosci i nie wiem jak sie za to teraz zabrac. bardzo by mi to ulatwilo jakby ktos mi zechcial ten przyklad wytlumaczyc jakos

dzieki z góry


tutaj od razu widac ze dla a=1 ma nieskonczenie wiele rozwiazan
Awatar użytkownika
Inkwizytor
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4105
Rejestracja: 16 maja 2009, o 15:08
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Poznań
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 428 razy

uklad 3 rownan z parametrem

Post autor: Inkwizytor »

Jaki warunek musi spełniać wyznacznik macierzy aby ten układ był oznaczony?
fuqs
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 377
Rejestracja: 22 paź 2006, o 15:18
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 24 razy
Pomógł: 1 raz

uklad 3 rownan z parametrem

Post autor: fuqs »

ale o to chodzi ze wlasnie nie bralismy jeszcze wyznacznikow..

moze da sie to inna metoda zrobic krozystajac z eliminacji gaussa ?
Awatar użytkownika
Inkwizytor
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4105
Rejestracja: 16 maja 2009, o 15:08
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Poznań
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 428 razy

uklad 3 rownan z parametrem

Post autor: Inkwizytor »

Oczywiście można metodą eliminacji Gaussa, nie ma problemu, ale jest to z deka upierdliwe.
fuqs
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 377
Rejestracja: 22 paź 2006, o 15:18
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 24 razy
Pomógł: 1 raz

uklad 3 rownan z parametrem

Post autor: fuqs »

ok dzieki, moglbym Cie prosic o szczegoly ? bo troche zielony jestem w tym temacie.. a szykuje sie kolokwium
Awatar użytkownika
Inkwizytor
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4105
Rejestracja: 16 maja 2009, o 15:08
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Poznań
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 428 razy

uklad 3 rownan z parametrem

Post autor: Inkwizytor »

\(\displaystyle{ det \left[\begin{array}{ccc}a&1&1\\1&a&1\\1&1&a\end{array}\right] \neq 0}\)
ODPOWIEDZ